En marxa la lluita contra la mosca negra

Els tècnics del Copate fan el primer tractament de l'any al riu Ebre, dels sis que s'han previst per reduir els efectes de la plaga

19 mayo 2017 16:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) van iniciar aquest dijous els treballs de lluita contra la plaga de la mosca negra (Simulium erythrocephalum), amb el primer tractament al riu Ebre.

Amb l’ajut d’un helicòpter es van abocar 2.100 litres d’insecticida biològic BTI en set punts del riu, des d’Ascó fins a Amposta, per tal d’atacar les larves d’aquest insecte a punt d’eclosionar i que es concentren especialment sobre les plantes aquàtiques fluvials (macròfits).

La plaga de la mosca negra es va detectar fa més d’una dècada al territori i des del 2006 el Copate du a terme els treballs per reduir la seva afectació. Enguany s’han previst fins a sis tractaments (davant dels cinc de l’any passat), tot i que aquest primer arriba quan la primera generació de la mosca posthivernal ja ha eclosionat i ha començat a afectar les persones que viuen o treballen vora el riu, amb les seves doloroses mossegades.

En el mostreig de la setmana passada al riu Ebre es van trobar les densitats més elevades de larves a la part baixa del riu Ebre. En concret, en el tram entre Bítem i Tortosa es va detectar una mitjana de 23 larves per quilogram de macròfit i en el tram entre Tortosa i Amposta la densitat mitjana era de 15 larves per quilogram de macròfit.

La reducció del cabal al tram final de l’Ebre, que aquest dijous va disminuir dels vora 400 metres cúbics per segon fins als 170, afavoreix l’efectivitat dels tractaments.

Aquest divendres es comprovarà el seu èxit amb una nova sèrie de mostrejos sobre el terreny, segons ha detallat al Diari el responsable del Copate coordinador dels treballs, Raül Escosa.

Els tècnics continuaran avui els tractaments als rius Segre i Cinca, on també hi ha afectació de l’insecte.

Paral·lelament es farà també el tractament puntual del meandre de Flix.

Els treballs es van iniciar fa unes setmanes, amb tractaments puntuals en el petits cursos d’aigua que es troben pel territori, i en els quals es van trobant poblacions més o menys abundants de larves de mosca negra. És el cas de cursos d’aigua prop de Sant Carles de la Ràpita, a la Carrova d’Amposta, o al riu Canaletes a l’alçada del santuari de la Fontcalda, a la Terra Alta.

Les altes temperatures d’aquests dies poden afavorir novament el creixement de la plaga, com també la necessitat de dur a terme uns primers tractaments contra el mosquit al Delta de l’Ebre, en zones litorals que quedin inundades.

Comentarios
Multimedia Diari