En marxa les obres de la llotja del port fluvial de Deltebre

Es tracta d’una llarga reivindicació de la Confraria de Pescadors, que actualment fa la subhasta del peix en unes instal·lacions a deu quilòmetres d’on atraquen les barques 

03 agosto 2021 16:52 | Actualizado a 03 agosto 2021 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ports de la Generalitat ha iniciat les obres de construcció de la nova llotja del port de Deltebre. Una actuació que compta amb un pressupost d’uns 800.000 euros i un termini d’execució de nou mesos, de manera que es preveu que l’equipament estigui ja a disposició dels pescadors al març de l’any que ve. 

Aquesta obra era una llarga reivindicació tant de l’Ajuntament de Deltebre com especialment de la Confraria de Pescadors Sant Joan, que compta amb unes 24 barques d’arts menors i una setantena de mariscadors. I és que actualment els pescadors han de transportar les seves captures uns deu quilòmetres, entre el port situat al riu Ebre a la zona de Riumar, i la seu de la Confraria al Passeig Fluvial del nucli urbà de Deltebre, tal i com recordà l’alcalde del municipi, Lluís Soler. 

 «Som una llotja especial, amb un pes molt important del marisqueig i també de la pesca de l’angula», detallà per la seva banda Pascual Chacón, secretari de l’entitat que mou anualment unes 300 tones de peix i factura uns 2 milions d’euros. 
Una altra singularitat dels pescadors deltebrencs són les dificultats que tenen per superar la desembocadura de l’Ebre, pels bancs de sorra que s’hi acumulen, i arribar al mar obert. L’Ajuntament va dur a terme al 2019 un dragat i ara ha demanat nous permisos per poder continuar amb aquesta tasca i facilitar l’activitat tant pesquera com nàutica. 

El secretari de Territori i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, juntament amb el director general de Ports, Pere Vila, l’alcalde del municipi i el patró major de la Confraria, Lluís Àngel Casanova, van visitar aquest dimarts les obres en marxa de la llotja, que dotarà el sector d’un espai  per a la subhasta del peix, la manipulació i la distribució dins del mateix recinte portuari. «Un cop acabada serà la llotja més moderna de Catalunya», remarcà Gavín, qui posà també aquesta infraestructura com exemple de l’aposta de la Generalitat per a desenvolupar el potencial del Delta.

 Les obres s’han iniciat amb l’excavació dels fonaments de l’edifici i la construcció de noves canalitzacions de serveis d’electricitat, enllumenat, comunicacions i aigua. Ara, ja estan fent els fonaments per construir la llosa que serà la base de l’edifici.
El projecte preveu fer tres zones diferenciades amb un espai per a la recepció del peix amb una sala de subhastes amb grades, una sala de manipulació de peix  i un espai per a la distribució dels productes pesquers. També es crearan espais annexos per encabir una cambra frigorífica i el magatzem de caixes. A més, es farà un tercer espai administratiu per a les oficines de la Confraria de Pescadors Sant Joan i una sala de reunions.

Per integrar millor el port amb la població i promoure l’activitat pesquera, es crearà  un circuit a la sala de subhastes perquè els visitants puguin veure la subhasta del peix, atès que aquest és un fort atractiu turístic de les poblacions pesqueres.

Espai gastronòmic

El nou equipament disposarà d’un bar-restaurant, amb vistes a la desembocadura de l’Ebre,  des d’on es podrà promocionar  el turisme gastronòmic, la cultura marinera «i donar prestigi a la gastronomia catalana i la dieta mediterrània amb el peix de proximitat». 

En la reunió entre els representants de la Generalitat, l’Ajuntament, els pescadors i el sector nàutic del municipi, es va tractar també el pla especial del port, que preveu la seva ampliació i que es podria aprovar definitivament en breu, explicà Gavín.

Comentarios
Multimedia Diari