En marxa obres de restauració al castell medieval d’Ulldecona

El projecte també preveu instal·lar il·luminació ornamental al conjunt històric i un sistema de videovigilància

17 mayo 2021 18:10 | Actualizado a 18 mayo 2021 05:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estan en marxa les obres de restauració i consolidació de les restes del castell medieval d’Ulldecona, catalogat com a Bé Cultural d’Interés Nacional. El castell és un dels principals actius històrics i turístics del municipi del Montsià, amb construccions i restes que abasten diferents períodes i cultures. El conjunt consta d’una torre de l’homenatge, l’antiga església de Santa Maria dels Àngels, la torre circular i una muralla perimetral, dins de la qual hi ha altres restes de murs i habitacles que han anat sortint a la llum en successives campanyes d’excavacions. Les construccions principals estan restaurades però les últimes actuacions al conjunt es remunten a fa 12 anys i algunes estructures i murs s’havien malmès amb el pas dels anys i els estralls dels temporals, en especial del Glòria de gener de 2020.

Segons explica l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, «aquesta serà la primera gran intervenció des de què l’any 2009 es va tirar endavant les obres consolidació i neteja de les muralles, i ens permetrà consolidar les estructures situades al davant de la torre de l’homenatge, on hi ha el perill que alguns murs i altres construccions puguen patir despreniments en cas de pluges importants o simplement pel pas del temps».

A més, s’hi preveu instal·lar un sistema d’il·luminació ornamental i un de videovigilància.

L’actuació suposa una inversió de més de 250.000 euros. El finançament va a càrrec de l’Ajuntament i compta amb subvencions del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través de la convocatòria de l’1,5% cultural; de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i dels Plans de Foment del Turisme de la Generalitat, a través de fons europeus.

L’adjudicació s’ha fet en tres parts. Les obres de restauració i consolidació pròpiament, s’han adjudicat a l’empresa Cyrespa Arquitectonico S.L. per un import de 217.215,25 euros (IVA inclòs), mentre que l’empresa Contrafforte Restauro S.L. s’encarregarà dels projectes d’il·luminació i videovigilància, que han estat adjudicats per un import de 19.294,67 euros i 13.837,77 euros respectivament, segons detalla el Consistori. La durada prevista de les obres és de sis mesos.

Actualment s’estan duent a terme sobre el terreny els treballs de control arqueològic, previs a les obres de consolidació, com per exemple la neteja dels paviments i la retirada de restes i recuperació d’elements caiguts. Segons detalla el director d’aquests treballs, Damià Griñó, de l’empresa Arqueòlegs.cat, es tracta d’un conjunt de gran valor que ha patit petites esllavissades i desperfectes arran dels anys i les inclemències meteorològiques. En aquest sentit, entre les estructures on s’ha d’actuar destaca un mur que apunta d’origen andalusí, d’entre els segles X a XII, corresponent a una primera fortalesa, així com «part d’una estructura de tancament del conjunt que seria anterior al segle XVI», explica al Diari.

La història

I és que durant l’ocupació àrab, el castell va ser una fortificació andalusí. Amb la conquesta de les terres al sud de l’Ebre pels cristians va passar a la família Montcada de Tortosa el 1148, que el va cedir a l’orde militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, i es va transformar en un castell cristià. Al seu voltant s’hi va anar agrupant la població, que posteriorment es va traslladar a la plana, on es troba ara el nucli urbà d’Ulldecona.

Una de les estructures més emblemàtiques és la torre circular, del segle XII, que servia de talaia. La torre de l’homenatge, quadrada, data del segle XIII i és on hi havia les estances senyorials. L’església de Santa Maria dels Àngels és l’edifici més modern del recinte, ja que data del segle XVI.

Comentarios
Multimedia Diari