En marxa obres per arranjar la costa ebrenca després dels temporals

Es retiren estructures que havien quedat dins del mar a Deltebre, es reposa sorra a l'Ametlla i l'Ampolla i s'actuarà als penya-segats d'Alcanar

19 mayo 2017 15:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els temporals de mar d’aquest passat hivern han malmès diversos punts de la costa de les Terres de l’Ebre, en especial zones sensibles, com és el cas de les àrees del Delta afectades per la regressió o els penya-segats del litoral sud del terme municipal d’Alcanar.

El Servei Provincial de Costes a Tarragona del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha iniciat ja les primeres actuacions d’urgència per arranjar els desperfectes, que en el conjunt de la demarcació compten amb un pressupost d’1,4 milions d’euros. A les Terres de l’Ebre es preveuen actuacions a l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

Ja estan en marxa les obres a la zona del Nen Perdut de Deltebre, on el temporal va deixar dins del mar o a primera línia de costa diverses estructures que s’han de retirar per seguretat, com és el cas d’unes arquetes de formigó del sistema de regadiu del marge esquerre del Delta, segons detallen al Diari des de la Subdelegació del Govern. Un cop retirades, es preveu també la regeneració i ordenació d’aquesta zona del litoral deltaic.

També al Delta, s’ha procedit a la reparació d’una escullera que va quedar malmesa a les salines de la Trinitat, a la punta de la Banya; i a la retirada d’uns fonaments que també havien quedat a dins de l’aigua a la platja del Trabucador, al terme de Sant Carles de la Ràpita.

En zona encara de domini marítim-terrestre, s’arranjaran també diversos talussos que van quedar malmesos a la riba de l’Ebre, al llarg del camí de sirga al terme de Sant Jaume d’Enveja.

Pel que fa a la reposició de sorra a les platges que s’han quedat sense després dels temporals, els treballs ja s’han dut a terme a tres cales de l’Ametlla de Mar:es tracta de Pixavaques, Cala Pepo i Bon Capó.

Queda encara pendent la reposició a les platges de l’Alguer i Cala Vidre, també a l’Ametlla, així com a l’Arenal de l’Ampolla. En aquest cas, segons detallen des de Costes, es preveu que la sorra reposada procedeixi del port de Sant Jordi de l’Ametlla, on per contra s’acumula cada any de forma molt important. Així, s’intentaran coordinar al màxim els treballs d’extracció a SantJordi i reposició a l’Arenal.

L’objectiu és que aquests treballs d’urgència puguin estar a punt abans que les platges ebrenques rebin els primers turistes per Setmana Santa.

Costes també preveu l’arranjament dels penya-segats que van quedar malmesos pels temporals de gener, al litoral sud del terme municipal d’Alcanar. La força de les onades ha anat fent retrocedir amb els anys la línia de costa, fins que no s’han construït esculleres amb grans pedres, que sovint tampoc són suficient per contenir l’onatge i s’acaben produint despreniments.

Dins de la partida d’1,4 milions d’euros prevista per als treballs a tot el litoral de la demarcació de Tarragona, Costes també inclou les actuacions per reposar els accessos de vianants, rampes i passarel·les malmesos, per tal de recuperar l’accessibilitat de les platges.

Comentarios
Multimedia Diari