En marxa tallers per ensenyar a gestionar el dol a escolars d’Amposta

L’objectiu del projecte és acostar als nens i adolescents eines per afrontar la situació de pèrdua d’un ésser estimat

02 mayo 2021 18:50 | Actualizado a 03 mayo 2021 05:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El psicòleg Pere Clotet i l’empresa Remsa Memorial han impulsat un projecte educatiu per ensenyar a nois i noies a gestionar el dol. La iniciativa es durà a terme a col·legis i instituts i englobarà els cursos de primària fins al batxillerat. De moment, aquest primer projecte educatiu que posa Remsa en marxa, està previst que s’ofereixi a alguns centres d’Amposta i que després es vagi ampliant cap a altres escoles i localitats ebrenques, sempre que la situació sanitària ho permeti. En un primer moment es farà a diferents centres estudiantils de la capital del Montsià i estarà dirigit a alumnes de Primer d’ESO de l’Escola l’Àngel d’APASA, el Centre de Tecnificació, l’Institut Ramon Berenguer IV, l’Institut-Escola Agustí Barberà i l’Institut Montsià.

L’objectiu d’aquest projecte és fer reflexionar i ensenyar als joves a enfrontar-se a adversitats com la mort d’un familiar o amic i incidir en el desenvolupament de la intel·ligència emocional mitjançant l’expressió d’emocions de manera adequada. Adaptant les sessions als diferents grups d’edat als quals van adreçats aquests tallers, se’ls explicarà als nens qüestions com el dol, la mort o quines són les seves fases, tot encoratjant-los a participar i compartir. En el cas que algun alumne ho necessiti, també podrà demanar un acompanyament individual.

La idea sorgeix de la necessitat d’oferir educació sobre aquesta realitat i normalitat de les pèrdues, tot assumint-les com a naturals i part de la mateixa vida. Segons Clotet, psicòleg especialitzat en dol i intervencions emocionals en l’àmbit infanto-juvenil i creador del projecte, hi ha una necessitat d’aprendre d’aquests moments i conviure-hi, però la gent no hi està preparada i això ens perjudica: «Som una societat que viu d’esquena a la mort. Els adults no tenim eines per enfrontar-nos a aquest tema que és tabú. És necessària una educació emocional des de la base i normalitzar poder parlar de la mort». Amb els anys s’ha deixat d’entendre la mort com a una cosa natural. Antigament, i de fet, en alguns pobles petits encara es fa, quan moria algú es feia el vetllatori a casa. Segons Clotet, així «la mort es podia viure i experimentar a més de compartir el dolor en lloc de silenciar-lo. Actualment, la majoria de pares no porten els fills al tanatori o a l’enterrament i arriba un punt en què és difícil compartir aquest dolor amb algú i el procés de dol queda interromput perquè l’emoció queda dins de la mateixa persona.».

El director general de Remsa, Fernando Muiño, ha apuntat que «aquest és un projecte que des de la direcció de Remsa hi treballem des de fa dos anys i que hem pogut dur a terme gràcies a la bona acollida dels diferents centres que hi participen i la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta». Estava previst començar el projecte l’any passat, però malauradament, la situació de pandèmia per la Covid no ho va permetre.

L’empresa, a més de promoure aquesta iniciativa, també ofereix acompanyament i suport gratuït en serveis de dol tant a nivell personal com en escoles on hi hagi pogut haver alguna mort relacionada amb el centre.

Comentarios
Multimedia Diari