En marxa un ‘crowfunding’ per reparar la locomotora ‘Cuco’

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova inicia una campanya per recollir fons per posar-la en marxa. Data de 1885 i un cop restaurada serà la locomotora de vapor més antiga en funcionament a Catalunya

24 septiembre 2020 09:20 | Actualizado a 25 septiembre 2020 10:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova va començar l’any passat la restauració de la locomotora de vapor MZA 606 coneguda popularment com a «Cuco». Es tracta d’una locomotora construïda a Bèlgica l’any 1885 per Macinell Couillet i que ara és propietat del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Un cop restaurada pels tallers del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova serà la locomotora de vapor més antiga en funcionament a Catalunya.

Amb la finalitat de poder reconstruir la locomotora, l’any passat el Museu del Ferrocarril i l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) van aprofitar l’organització del Youthexhange 2019 de FEDECRAIL, camp de treball de voluntariat europeu, que es va dur a terme a Móra la Nova, per donar inici als treballs de restauració d’aquesta singular locomotora. Un cop acabat el camp de voluntariat els treballs van prosseguir però la dificultat tècnica d’haver de fabricar moltes peces que mancaven o eren massa deteriorades de la locomotora va fer buscar a l’entitat els fons necessaris per poder encarregar les noves peces o externalitzar treballs que no es poguessin fer al propi museu.

Així es va aconseguir el compromís d’algunes administracions com ara el propi Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Ministeri d’Indústria, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Móra la Nova per dotar a la restauració de 54.384,55 euros. Malgrat això la xifra aportada no arriba als 67.685,80 euros totals necessaris, per la qual cosa el Museu ha llançat ara una campanya de crowfundig per aconseguir els 13.301,25 euros que manquen per a completar la restauració.

La campanya, que arrenca aquest dissabte i durarà fins el 5 de novembre, s’ha fet a través de la plataforma Verkami i permetrà els seus participants de gaudir a partir d’un donatiu de 25 euros de nombroses recompenses com ara entrades gratuïtes al museu, passejos en tren històric, dinars al vagó restaurant o cursos de conducció de locomotores reals. Es pot trobar i participar a partir de dissabte a http://vkm.is/locomotoracuco.

Com explica al Diari el president de l’APPFI, Jordi Sasplugas, la previsió és tenir llesta la locomotora per a la Setmana Santa del 2021. «Ara ens trobem més o menys a l’equador de la restauració. Quan estigue llesta, es farà un acte de presentació. L’objectiu és que aquesta locomotora puga fer el servei de recorregut d’un kilòmetre per a visites especials del Museu i grups programats que ara fa una locomotra més moderna».

Sasplugas ha avançat que la Festa del Tren se celebrarà enguany del 10 al 12 d’octubre i que, si bé no es faran tallers infantils per la Covid, sí es portaran a terme visites per conèixer la col·lecció del museu, recorreguts ampliats amb dues locomotores i un altre amb un tren de modelisme tripulat.

Cal dir que la col·lecció del Museu aviat es veurà incrementada amb cinc nous cotxes de viatges que daten de 1950 i que el Museu de Móra la Nova restaurarà. Es troben a l’estació de Canfranc i caldran quatre dies de maniobres i viatge per portar-los fins la localitat riberenca. Amb aquests, el museu comptarà amb 25 vehicles ferroviaris.

Comentarios
Multimedia Diari