En marxa una campanya per promoure el consum de sis productes del camp ebrenc

L’arròs, els cítrics, les cireres, les ametlles, l’oli i la carn de cabrit de raça blanca de Rasquera

27 mayo 2021 05:50 | Actualizado a 27 mayo 2021 09:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Agroterritori ha impulsat una campanya per difondre els beneficis per al territori, la salut i la societat de sis productes característics de les Terres de l’Ebre i fomentar-ne el consum. L’arròs del Delta de l’Ebre, l’oli d’oliva, els cítrics, les cireres, les ametlles i la carn de cabrit de raça blanca de Rasquera són productes quilòmetre zero de gran qualitat, i consumir-los aporta beneficis per a la salut i ajuda a mantenir l’activitat de la pagesia local.

Sota l’eslògan, ‘Aliments del territori, ja els coneixes?’, la fundació lligada a Unió de Pagesos ha presentat un material divulgatiu on es donen a conèixer les característiques productives, els beneficis per al territori, la salut i la societat del consum local i de temporada d’aquests aliments, juntament amb una recepta que combina tradició i innovació. S’acompanyen de sis vídeos curts en els que es mostra l’elaboració de la recepta i mostren algunes dades d’interès dels productes amb la que es prepara.

El material ha estat elaborat per Agroterritori, la Unió de Pagesos de Catalunya, el Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el col·lectiu de Cuineres i Cuiners km0 de les Terres de l’Ebre.

La iniciativa s’emmarca en la ‘Plataforma per l’impuls del sistema agroalimentari innovador’ del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) EbreBiosfera i està cofinançada amb fons europeus Feder. El projecte ha elaborat 6 fitxes amb dades tècniques de cada aliment (arròs, oli, ametlla, cirera, taronja i cabra blanca), la recepta i el vídeo que l’acompanya.

En la presentació del projecte, Dani Forcadell, arrossaire i dirigent d’Unió de Pagesos, remarcà la importància de la pagesia lligada al territori. «Som una activitat que no es pot deslocalitzar. L’arròs del Delta de l’Ebre només es pot produir al Delta de l’Ebre», insistí, tot recordant que les Terres de l’Ebre són el territori de Catalunya amb més extensió de camps de cítrics, olivera o arròs.

L’investigador del grup de recerca en Nutrigenòmica de la URV, Gerard Aragonès, argumentà que, més enllà de l’impacte mediambiental i la sostenibilitat, desenes d’estudis recents permeten aportar «valor al producte de proximitat» amb evidències científiques sobre la salut.

També des del col·lectiu Cuiners de Km0 defensen l’aposta de la restauració pel producte de proximitat. «Evita el malbaratament, dignifica la pagesia, potencia l’economia ebrenca, augmenta la qualitat de l’oferta i la salut de les persones, el territori i el paisatge», afirmà Marisa Bordera, membre del col·lectiu i responsable del Restaurant la Barraca de l’Ampolla.

Comentarios
Multimedia Diari