En servei la nova línia elèctrica submarina que abasteix les Salines

Es tracta de la primera instal·lació d´aquest tipus que es posa a Catalunya, amb 4,6 quilòmetres de cablejat al fons marí de la badia dels Alfacs i un tram subterrani de 640 metres

19 mayo 2017 18:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir va entrar finalment en servei la nova línia elèctrica submarina que travessa la badia dels Alfacs per donar servei a les Salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya. Aquesta nova línia, que ha comportat una complexa operació que s’ha allargat durant un any, substitueix la línia elèctrica aèria que recorre l’istme o barra del Trabucador al llarg de 7,8 quilòmetres i que ara serà desmantellada.

L’obra havia estat reivindicada durant anys per l’empresa que explota les salines, Infosa, ja que els temporals sovint danyaven la línia i l’empresa es quedava durant dies sense subministrament elèctric.

Les obres han suposat un cost de 800.000 euros, dels quals Infosa n’ha assumit un 50%, Endesa un 30% i la Generalitat, el 20% restant. A aquesta xifra cal afegir-hi prop de 150.500 euros del Pla de Vigència Ambiental, dels quals Endesa n’ha assumit un 64% i Infosa en 36%, i 11.500 euros més aportats per la Companyia elèctrica en concepte d’indemnitzacions a particulars.

La línia submarina del Trabucador és la primera d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya i és per això que Endesa, responsable de l’obra i titular de la línia, l’ha sotmès a proves per comprovar-ne el correcte funcionament abans de desconnectar ahir la xarxa aèria de mitjana tensió a 25 kV.

L’actuació ha comportat submergir 4,6 quilòmetres de cable trifàsic de mitjana tensió (52 tones) dins el mar, enterrat a un metre de profunditat a la badia dels Alfacs.

També s’han estès 290 metres de cablejat subterrani de mitjana tensió des d’un centre de transformació ubicat a les instal·lacions de les salines fins arran de mar, així com 350 metres més de cable entre un tram de terra i un altre d’asfaltat a l’oest del canal de Sant Pere i fins a arribar a un centre de transformació ja existent.

Per tal de col·locar la línia submarina s’han aplicat diverses mesures perquè el cable soterrat pel mar tingui el menor impacte possible. D’una banda, un equip de biòlegs bussejadors va trasplantar 160 nacres (mol·lusc protegit) que es trobaven al llarg del recorregut on s’ha estès el cablejat, de manera que només es van desplaçar uns metres més enllà a un costat o l’altre del traçat de la línia i en zones que havien estat prèviament seleccionades.

D’altra banda, també s’ha protegit la comunitat vegetal de Cymodocea nodosa, fanerògama marina catalogada com a espècie d’especial interès per a la legislació estatal i autonòmica. Així, s’ha restituït completament la topografia original del terreny amb la utilització dels mateixos materials originals i sense l’aportació d’àrids externs. Es preveu que un cop restablertes les condicions ambientals originals, les zones afectades seran recolonitzades mitjançant processos naturals i s’arribarà a la situació actual en un període de dos anys, segons apunten els experts.

Ahir a primera hora del matí es va connectar finalment la nova línia submarina i es va desconnectar l’aèria.

El seu desmantellament eliminarà l’impacte paisatgístic en una zona on es practica el surf d’estel, hi sobrevolen avionetes i hi passen barques, i s’hi concentra una nombrosa i important avifauna protegida.

Comentarios
Multimedia Diari