Enagás reclama a l’Estat 50 milions pel manteniment del projecte Castor

La companyia gestora tècnica del sistema gasista no cobrarà, de moment, per les tasques de manteniment de les instal·lacions 

03 enero 2019 09:55 | Actualizado a 03 enero 2019 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enagás no cobrarà, de moment, per les tasques de manteniment de les instal·lacions del fracassat projecte Castor. Després que el govern espanyol fes marxa enrere en la seva intenció inicial d’incloure 8,73 milions d’euros en la factura del gas dels consumidors corresponent a aquest 2019, la companyia gestora tècnica del sistema gasista ha presentat una reclamació patrimonial contra l’Estat espanyol com a legislador. En total, li exigeix més de 50 milions d’euros.

D’una banda, els 33 milions ja cobrats entre finals de 2014 i fins 2016 i que ara ha de retornar després que els tribunals estimessin els recursos de la Generalitat i la patronal Cecot. També les dos últimes anualitats, no abonades, arran de la sentència del Tribunal Constitucional anul·lant els pagaments. 

L’increment extraordinari de la litigiositat que l’exministre del PP Álvaro Nadal va aventurar sobre el futur del projecte Castor comença a concretar-se. Si, primer, van ser les entitats bancàries –Caixabank, Santander i Bankia- que van finançar el crèdit de 1.351 milions per pagar a Florentino Pérez la indemnització arran de la seva renúncia a la concessió del magatzem de gas submarí, ara és Enagás, que va actuar de mitjancer en aquesta operació, qui ha presentat una reclamació patrimonial contra l’Estat espanyol com a legislador per exigir el cobrament dels costos de manteniment. 

En tots dos casos, aquesta acció suposa el pas previ a la interposició d’un contenciós-administratiu després que el Tribunal Constitucional anul·lés, a finals de 2017, el mecanisme de pagament tant de la indemnització com dels manteniments del projecte. 

A partir d’aquesta sentència, les entitats financeres han deixat de percebre les quotes del crèdit que havien d’assumir els consumidors amb càrrec a la seva factura del gas al llarg de 30 anys. 

Fins fa poc temps, Enagás havia contextualitzat la decisió del Constitucional com una censura al mecanisme legislatiu utilitzat, és a dir, l’ús inadequat del reial decret per establir els pagaments, que no afectava el fons de la qüestió: la necessitat de continuar garantint la seguretat de les instal·lacions. 

Però davant de l’allau de sentències desfavorables, el govern espanyol i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència han anat reculant progressivament i han acabat aturant tots els pagaments. 

Les entitats que impulsen l’acció ciutadana #CasCastor han rebut amb cautela aquest anunci d’Enagás.

Comentarios
Multimedia Diari