Enagás va cobrar 33 milions pel manteniment del projecte Castor durant dos anys

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) revisa d'ofici les liquidacions des de finals de 2014 arran de l'anul·lació dels pagaments

17 noviembre 2018 16:34 | Actualizado a 20 noviembre 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enagás ha ingressat pel manteniment del projecte Castor uns 33 milions d'euros entre el desembre de 2014 i el 2017. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) manté oberta una revisió d'ofici de les liquidacions efectuades al gestor tècnic del sistema per assumir el manteniment.

Un procediment iniciat després de la sentència del passat mes de desembre del Tribunal Constitucional (TC) que anul·lava tots els pagaments aprovats pel govern espanyol del PP per indemnitzar l'exconcessionària Escal UGS.

De moment, l'organisme que regula el mercat de l'energia preveu descomptar a Enagás, en les liquidacions periòdiques, els 17,1 milions d'euros percebuts per aquest concepte entre desembre de 2014 i tot el 2015 que el Tribunal Suprem (TS) obliga ara a retornar després d'estimar un recurs de Cecot. Es desconeix encara però quina fórmula utilitzarà el govern espanyol per fer la devolució als consumidors.

La sentència del TC de finals del passat 2017 ha iniciat una reacció en cadena d'efectes imprevisibles sobre el futur del deute que arrossega el fallit projecte Castor, clausurat des de setembre de 2013 i encara pendent de desmantellament després de provocar més de 1.000 terratrèmols. El nou pronunciament del TS fet públic aquest dijous, arran el recurs de la patronal Cecot, posa encara més en entredit tota l'arquitectura financera dissenyada pel govern del PP a l'hora de liquidar un projecte que pot acabar generant un forat d'uns 3.300 milions d'euros i que no deixa d'incrementar-se amb el temps.

El serveis jurídics de la CNMC, l'organisme que s'encarrega de liquidar els ingressos i despeses del sistema gasista, ja estudien com recuperar els 17,1 milions d'euros que el govern espanyol va acordar pagar a Enagás per efectuar el manteniment del Castor entre el moment que l'empresa de Florentino Pérez va entregar les claus, desembre de 2014, i el següent 2015. Apunten fonts de l'organisme que es descomptarà a Enagàs aquest import de les pròximes liquidacions per donar compliment a la sentència. 

De moment, però, desconeixen com la retornarà als consumidors el govern espanyol, que és l'encarregat de fixar la compensació que rep la companyia per aquest encàrrec. Des de la CNMC recorden que la negativa de l'executiu a deixar-la actuar com a regulador del sistema energètic, un conflicte que es dirimeix en l'àmbit comunitari Brussel·les, els deixa sense capacitat de decisió al respecte. Segons Cecot, per norma d'aplicació general en aquests casos, l'administració estatal ha de fer efectiu aquest reintegrament en un màxim de dos mesos.

Comentarios
Multimedia Diari