Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Endesa assaja si l'ús d'ultrasons pot controlar la plaga del musclo zebrat

La investigació permetria traslladar el mètode, desenvolupat fins ara en laboratori, en emplaçaments reals

Redacció

Whatsapp
Imatge d´una colònia de musclo zebrat, extreta al tram final del riu Ebre. Foto: ACN

Imatge d´una colònia de musclo zebrat, extreta al tram final del riu Ebre. Foto: ACN

La companyia elèctrica Endesa està desenvolupant uns assajos per controlar les poblacions de larves de musclo zebrat als embassaments. El darrer mètode provat per evitar-ne la propagació i eradicar-les eventualment és l’ús d’ultrasons, els quals permetrien controlar aquesta espècie invasora procedent dels mars Negre i Caspi, ja que és una amenaça per a la major part dels ecosistemes aquàtics ibèrics.

La investigació s’ha desenvolupat el Centre d’Estudis i Documentació d’Endesa (CEIDE), proper a l’embassament de Riba-roja d’Ebre, el primer d’Espanya en el qual es va identificar la presència del musclo zebrat ara fa 15 anys i on les instal·lacions estan íntegrament dedicades a l’estudi de mètodes de control d’aquesta espècie.

De fet, en l’actualitat l’Ebre és el riu de la península on aquesta espècie té una presència més extensa, de manera que en anys anteriors ja s’havien estudiat d’altres mètodes de tractament amb radiació ultraviolada i amb ozó.

En aquest sentit l’objectiu dels assajos amb ultrasons, respectuosos amb el medi ambient, és determinar la viabilitat de les larves de musclo zebrat després d’haver rebut el tractament, així com la seva capacitat de fixació i colonització del substrat, ja que se sap que aquests ones sonores tenen afectació sobre les larves, que perden la capacitat de fixar-se i, per tant, de desenvolupar-se.

Amb aquesta via d’investigació s’espera poder traslladar aquest mètode, desenvolupat al laboratori, en emplaçaments reals. A més, la informació obtinguda sobre les preferències del mol·lusc i la seva resposta a diversos tractaments afavoreix el disseny de programes de seguiment i gestió integrada del control d’aquesta espècie.

A la conca del riu Ebre, el musclo zebrat perjudica el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques d’Endesa –concretament les de Mequinensa, Riba-roja i Flix– a l’obstruir les captacions i les conduccions d’aigua d’aquestes instal·lacions.

Aquest estudi, que compta amb la col·laboració d’Eccus –consultora ambiental– ha format part dels projectes exposats durant el XVIII Congrés de l’Associació Ibèrica de Limnologia, celebrat a Tortosa, on també s’han explicat els perjudicis socials i econòmics a les masses d’aigua infestades pel musclo zebrat, que són prou coneguts: des de les limitacions en les captacions d’aigua fins a afectacions als usos recreatius, a banda dels dràstics efectes ecològics sobre l’ecosistema aquàtic envaït.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También