Entitats exigeixen accions judicials per revertir el deute i desmantellar el projecte Castor

La resolució aprovada pel Parlament Europeu en contra del magatzem de gas submarí obre la porta a ampliar les denúncies i recursos en marxa, segons les organitzacions

19 mayo 2017 22:54 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La resolució aprovada pel ple del Parlament Europeu el passat dia 30 d'abril en contra de la indemnització pel projecte Castor obre la porta a abordar, dins dels processos judicials en marxa a l'Estat espanyol, les qüestions del deute "il·legítim", el desmantellament de les instal·lacions i les responsabilitats en l'autorització. Així ho han reclamat l'Observatori del Deute en la Globalització, Ecologistes en Acció i la Plataforma Ciutadana del Deute, sumant-se a les demandes de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. Creuen que l'informe votat a Estrasburg és un "nou element de pressió" per esperonar i ampliar les accions en marxa al Tribunal Constitucional i al jutjat de Vinaròs.

En el context d'uns processos judicials "que es preveuen lents" i limitats en l'abast de l'exigència de responsabilitats, el suport de 350 eurodiputats a l'informe del qual era ponent l'ecosocialista Ernest Urtasun s'albira com una nova escletxa per accelerar i engrandir el seu abast. Les causes obertes en aquests moments es troben limitades al decret del govern del PP que va autoritzar el pagament de 1.350 milions d'euros, a càrrec dels consumidors de gas, a la concessionària Escal UGS, majoritàriament en mans de Florentino Pérez -arran dels recursos al Constitucional del PSOE i la Generalitat; i a les responsabilitats ambientals pels terratrèmols, en el cas de les diligències obertes a instàncies de Fiscalia al jutjat número 4 de Vinaròs.

Així, les entitats ambientals i socials creuen que, tal i com ja ha reclamat la Plataforma del Sénia, la justícia abordi el deute i el desmantellament. Recorden, en el cas de la indemnització, que el decret del passat mes d'octubre del govern espanyol pot acabar representant una llosa de prop de 5.000 milions d'euros -altres costos al marge, com la hibernació de les instal·lacions que se li ha encarregat a Enagas- que la societat espanyola haurà de pagar a través de la factura del gas durant 30 anys. A més, apunten que els informes de risc sísmic encarregats a organismes internacionals pel govern espanyols segueixen sense aparèixer, fet que a la pràctica retarda qualsevol decisió sobre el Castor fins al pròxim mandat.

Per això, l'Observatori del Deute en la Globalització, Ecologistes en Acció i la Plataforma Ciutadana del Deute demanen -més enllà de la seva derogació- que se suspengui cautelarment l'aplicació del reial decret mentre no es resolguin els diferents processos judicials i administratius del cas, i es depurin responsabilitats penals i polítiques. Consideren el Castor com una infraestructura "innecessària" i el deute que ha generat com a "il·legítim, especialment en un moment en el qual es donen situacions de pobresa energètica i d'emergència social generalitzada". Reclamen, a més, que tant, els danys, el deute com el desmantellament de la plataforma han de se assumits pels seus responsables. "Mentre la qüestió no se soluciona, creix el malestar i la indignació de la població, la impunitat dels responsables i els interessos d'un deute impagable", addueixen en un comunicat.

La portaveu de l'Observatori del Deute en la Globalització, Mònica Guiteras, remarca també que la votació del passat dia 30 posa de relleu la necessitat d'una "urgent revisió del mecanisme financer europeu dels Project Bonds que va fer possible el projecte i segueix vigent". En aquesst sentit, recorden que el mateix president del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que va emparar l'emissió de bons de més de 1.400 milions d'euros per al Castor, va reconèixer públicament que el projecte havia estat precedit per una avaluació desastrosa. Amb tot, el banc públic comunitari encara no ha respost la denúncia de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que ja ha anunciat la presentació d'una denúncia davant la Comissió Europea i una petició a l'Europarlament per mantenir oberta la lluita contra el projecte.

Comentarios
Multimedia Diari