Enxampats sis agents de la Policia Local de Tortosa que retenien diners cobrats de la taxa de la grua

L'Ajuntament ho posa en coneixement de la Fiscalia i suspèn cautelarment de funcions a alguns dels implicats

19 mayo 2017 23:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa ha traslladat a la Fiscalia les presumptes irregularitats comeses per sis agents de la Policia Local de Tortosa en la gestió del cobrament de la taxa per la retirada amb la grua dels vehicles de la via.
El cas més greu, i que pot comportar pitjors conseqüències, afecta tres dels sis agents. Aquests agents retenien els diners que cobraven als conductors sancionats –a l’interior de la caserna de policia, on es realitzava la gestió–, i no els han ingressat a tresoreria fins que no se’ls hi ha requerit, un cop advertides les irregularitats. Es tracta d’imports de 4.606 euros, 4.253 euros i 1.651 euros, respectivament. A banda dels diners, els agents també retenien els expedients associats.
L’altre tipus d’irregularitat afecta dos agents més del cos que haurien retardat, entre setmanes i mesos, l’abonament dels diners. Imports de 3.519 euros en un cas, i de 2.968 euros. En tots dos casos els ingressos a la tresoreria s’han fet fora del termini establert. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, té la sospita que n’hagin pogut fer un ús personal.
El darrer cas i que, des de la investigació interna, s’apunta a possible negligència per descuit afecta un agent del cos, al qual se li haurien trobat 435 euros a l’armer, juntament amb els expedients. En aquest cas no hi ha indici que n’hagi fet un ús personal. El gruix de les infraccions daten de 2014 però també se n’han detectat dels anys 2013, 2012 i 2011.
Dels primers indicis, l’alcalde en va tenir coneixement divendres passat, quan va encarregar una investigació interna que ha conduït a l’obertura dels expedients informatius, i a la voluntat de trametre el cas a la Fiscalia. El canvi de model en l’ingrés dels diners a partir d’octubre de 2014 i l’existència d’un registre informàtic, un segon d’entrades i sortides i el registre de les actuacions de la grua ha estat determinant per descobrir el cas,
En espera que el Ministeri públic es pronunciï, el Govern municipal ha pres mesures cautelars de suspensió de funcions en els casos de major gravetat, unes mesures, però, que Bel no va concretar a l’espera que els afectats rebin la informació prèviament.
Amb tot, l’alcalde explicà que si la Fiscalia adverteix indicis de delicte penal, alguns dels agents s’enfrontarien a anys d’inhabilitació i, fins i tot, penes de presó.«Volem que la Fiscalia determini si pot suposar un il·lícit penal i si hi ha indicis evidents o no que s’ha fet un ús personal de diners públics. Serem contundents perquè no és per la quantia afectada que és poca, sinó pels fets».

Visiblement afectat, l’inspector en cap del cos, Jesús Fernández, va demanar «excuses» a la ciutadania en nom del cos, i va mostrar la seva «sorpresa» i «indignació» en conèixer aquests fets. «Estem indignats per no haver detectat les irregularitats a temps i també perquè som conscients que això taca la imatge de tots el col·lectiu que treballem per fer la nostra feina cada dia».
Bel va voler cenyir el cas a comportaments «individuals» que no posen en entredit la «professionalitat»i «honestedat»del cos, afirmà en unes paraules de suport als agents de la policia.

Cobrament i custòdia dels diners de la taxa
El procediment utilitzat per cobrar la taxa des de 2006 fins a l’octubre de 2014 –quan es va modificar– era el següent. L’agent que en el seu torn es trobava realitzant tasques d’atenció al públic cobrava la taxa al conductor que venia a recollir el seu vehicle retirat per la grua. Si pagava amb targeta de crèdit no era possible la irregularitat. En canvi, quan ho feia en efectiu, els agents ara investigats retenien els diners i l’expedient associat.
La normativa establia que disposava d’un temps màxim d’una setmana per dipositar els imports a tresoreria. Aquesta tasca la duen a terme un 90% de la plantilla, integrada per una seixantena d’agents. El fet que un dels implicats fos el responsable de la coordinació i control de la sala de la comissaria ha provocat que no s’hagi detectat. Actualment, els diners cobrats de la taxa es dipositen en una caixa forta, sense necessitat que els imports hagin de ser custodiats.

Comentarios
Multimedia Diari