Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Equips de la Guàrdia Civil viuran a les nuclears per prevenir atacs terroristes

Un contingent de 35 agents es desplegarà el primer semestre de 2018 a Ascó i un segon contingent idèntic el segon semestre a Vandellòs. ANAV els hi ha construït casernes i assumirà íntegrament el cost milionari de l’operatiu policial

A.Caralt

Whatsapp
Imatge del complex atòmic d’Ascó, a la comarca de la Ribera d’Ebre.  FOTO: joan revillas

Imatge del complex atòmic d’Ascó, a la comarca de la Ribera d’Ebre. FOTO: joan revillas

Dos contingents de 35 Guàrdies Civils armats cadascun d’ells s’establiran de manera fixe a partir de 2018 als complexos atòmics d’Ascó i Vandellòs. La seva exclusiva missió serà la de reaccionar davant  un hipotètic cas d’atac terrorista sobre aquestes instal·lacions energètiques estratègiques.

El cost de l’estada dels agents armats l’assumirà íntegrament l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) a raó de 61.000 euros/any per agent, un total de 4,2 milions d’euros per emplaçament. A aquests diners, encara hi cal sumar el cost de construcció de de les dues casernes per acollir els agents, amb una inversió d’1 M€ per caserna. En total, doncs, la factura a pagar per ANAV assoleix els 10,4 M€ el primer any, i disminueix als 8,4€ a partir del segon i en els anys successius.

Les obres de la caserna d’Ascó finalitzaran aquest desembre i els agents s’hi traslladaran al llarg del primer semestre de 2018. En canvi, les obres a Vandellòs II no s’han iniciat amb la previsió que la Guàrdia Civil s’hi traslladi el segon semestre de l’any vinent.

El director general d’ANAV, José Antonio Gago, ha donat la benvinguda a la presència dels agents de l’institut armat tot i l’obligació d’haver d’assumir íntegrament el cost de l’operatiu. «Qualsevol mesura destinada a protegir la instal·lació, hi som favorables. Amb els mitjans que comptem, no se fins a quin punt i en funció de l’abast de l’atac ho podríem haver evitat. Amb l’amenaça de disseny que s’ha prefixat, la millor manera de fer-hi front era amb la presència de la força pública dins la instal·lació. Els donem la benvinguda».

Els contingents realitzaran, doncs, tasques preventives i d’acció en cas d’atac. No assumiran, doncs, les funciones assignades a la seguretat privada de les centrals, que són el control i vigilància d’accessos i de l’interior de les plantes.

De fet, l’augment de l’alerta  terrorista arran de l’última onada d’atacs gihadistes a Europa ha fet disminuir enguany , per prevenció, el número  de visites divulgatives als emplaçaments.

Factors polítics i no tècnics

Els propietaris de les nuclears catalanes decidiran entre mitjans de 2018 i març de 2019 el període pel qual volen continuar operant les centrals nuclears catalanes. El permís en vigor de Vandellòs II s’expira el juliol de 2020 i el d’Ascó l’octubre de 2021.
Gago ha explicat que l’any vinent un panell d’experts convocats pel Ministeri d’Energia decidiran les línies mestres de la política energètica per a les pròximes dècades, amb el repte d’haver d’assumir una dràstica reducció a nivell europeu del Gasos d’Efecte Hivernacle del 80 al 95 per cent en l’horitzó de l’any 2.050.

En funció del que determini aquest fòrum, les nuclears prepararan la seva petició formal d’allargament de la vida de les centrals nuclears.  
Pel que a la renovació del permís de Vandellòs II, un primer bloc d’informació es va trametre el passat mes de juliol. Per a Ascó s’enviarà la mateixa informació prèvia abans d’octubre de 2018

Temas

Comentarios

Lea También