Es realitzen 16.420 tests per detectar el càncer de còlon a les Terres de l'Ebre

Augmenta la realització de colonoscòpies

19 mayo 2017 15:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha tingut una bona rebuda a les Terres de l’Ebre. A l’Ebre, tant la participació com l’acceptació de colonoscòpia quan s’ha proposat, han estat en tot moment molt elevades, dos punts per damunt de la mitjana de Catalunya.

Així, el 2015 es van efectuar 8.327 tests i el 2016, 16.420. Les troballes han estat molt significatives amb un 7,3 % de positivitat el 2015 i un 6,5 % el 2016, cosa que ha generat una elevada activitat de realització de colonoscòpies: 649 el 2015 (16,2% amb resultats no patològics) i 1.161 el 2016 (16,4% amb resultats no patològics).

Les malalties detectades en les colonoscòpies positives han estat càncer de còlon invasiu o in situ, pòlips d’alt risc i altres pòlips, i malaltia inflamatòria intestinal.

El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte s'adreça a persones entre 50 i 69 anys, i té com a objectiu disminuir la incidència d'aquesta malaltia en detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, cosa que permet que els tractaments siguin més efectius.

El Departament de Salut va iniciar el Programa de cribratge de càncer de còlon i recte (PCCCR) a les Terres de l’Ebre l’any 2012. Progressivament s’ha anat estenent a les quatre comarques fins que el 2016 s’ha completat a tot el territori.

El cribratge consisteix a oferir a la població sana de risc intermedi, sense antecedents personals ni familiars de primer grau amb patologia neoplàstica de còlon, fer-se un test de sang oculta en femta de tipus immunològic (SOFi) i, si és positiu, aconsellar una colonoscòpia.

La invitació a participar, que es fa per carta, s’envia des de la FUNCA (Fundació Lliga per a Investigació i Prevenció del Càncer) segons el cens poblacional. Les persones que volen adherir-se al programa han d’anar al seu CAP a buscar el test i retornar-lo amb la mostra de femta. Les anàlisis de les mostres es porten a terme a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC).

El resultat es comunica personalment per carta i, si és positiu, s’invita a acudir a una primera visita a l’HTVC on s’informa del significat del resultat i de la recomanació de fer-se una colonoscòpia que, si s’accepta, es programa en el mateix moment. Les colonoscòpies es porten a terme al Servei d’Aparell Digestiu de l’HTVC segons les recomanacions i els protocols consensuats a tot Catalunya.

 

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari