Es verema el Vi de la Passió de Vilalba dels Arcs, que es tastarà per Setmana Santa

El procés d'elaboració d'aquest vi és completament artesanal, tal com es preparava en temps de Jesús

19 mayo 2017 17:48 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dimecres el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs va recollir la vinya d’on sortirà el preuat Vi de la Passió, que enguany es prepara per desè any consecutiu, i que es podrà tastar durant la propera Setmana Santa.

Les vinyes conreades són de garnatxa blanca, varietat autòctona de la comarca, i tenen gairebé un centenar d’anys. Els membres del Patronat de la Passió, cistells en mà, van realitzar la verema amb falçons i, un cop recollit el fruit, van dipositar-lo dintre una bullola per ser trepitjat pels xiquets.

Finalment, va repartir-se en gerres de terrissa a les quals s’hi van afegir herbes aromàtiques. Un cop assentat el most s’ha d’esperar a que fermente per afegir-hi la mel i una volta s’haja transformat en vi passarà a resguardar-se a les àmfores a la Cripta de la Confraria de Nostra Senyora de Gràcia.

El Dissabte Sant, coincidint amb les representacions de la Passió, tindrà lloc el tradicional tast de vins i l’obertura de les àmfores en públic, per tastar, un any més, aquest preuat líquid elaborat de forma artesanal, de la mateixa manera que es feia en temps de Jesús.

Un vi amb història

Ara fa un decenni, un membre del Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs va somiar en elaborar un vi per poder beure durant les representacions de la passió Dijous i Dissabte Sant, concretament a l'escena de l'Últim Sopar. Després de presentar la idea a la resta dels membres de l'entitat, es va decidir contactar amb els cellers del poble per demanar-los ajuda en tot el procés i cercar informació sobre com elaboraben el vi els gal·lileus en temps de Jesús.

Els primers anys van servir a mode d'assaig i error durant l'elaboració del vi: a l'hora de la fermentació, maceració amb herbes aromàtiques, trasbalsos, emmagatzematge... fins a dia d'avui, 10 anys després, en què els enòlegs en tenen la mà trencada en el control de tots els processos de producció, totalment artesanal.

Comentarios
Multimedia Diari