Esquerra trenca el pacte de govern amb el PSC al Consell Comarcal del Montsià i Móra la Nova

Esquerra Republicana ha decidit trencar dos dels pactes més importants que havia signat aquest mandat municipal amb el PSC. La indignació generada per les càrregues policials de les unitats antiavalots el diumenge 1 d’Octubre i la retenció de cartells del referèndum per part del president del Montsià, el socialista Francesc Miró, han estat claus. 

11 octubre 2017 09:17 | Actualizado a 13 octubre 2017 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Esquerra Republicana ha decidit trencar dos dels pactes més importants que havia signat aquest mandat municipal amb el PSC. La indignació generada per les càrregues policials de les unitats antiavalots el diumenge 1 d’Octubre i la retenció de cartells del referèndum per part del president del Montsià, el socialista Francesc Miró, han estat claus. 

Els republicans responsabilitzen per complet a Miró del trencament del govern del Montsià per «comportaments de deslleialtat» puntuals però per un fet clau que ha estat el detonant: la retenció dels cartells de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) en la campanya per al referèndum de l’1-O. Ara els nou consellers d’Esquerra iniciaran converses amb la resta de grups per trobar el consens necessari i presentar una moció de censura a Miró –que es queda governant amb 5 de 25 consellers comarcals.El pacte amb el PDeCAT, que com ERC té 9 consellers, seria una de les primeres alternatives a treballar però els republicans tantejaran totes les opcions i han assegurat que es prioritzarà el benefici de la comarca al del partit.

Com ha explicat Carme Navarro, portaveu del grup d’ERC al Consell Comarcal, i expresidenta de l’ens, el pacte amb el PSC es va gestar per uns antecedents de «bona entesa» i davant la constància que la «prioritat de tots els consellers era treballar pel territori i per totes les poblacions dels Montsià». La dinàmica i la relació dels dos grups «ha estat bona» en els dos primers anys del mandat -durant els quals Navarro ha estat la presidenta-. Tanmateix, les relacions s’han anat tensant des del mes de juliol, quan Miró va prendre possessió i algunes de les seves «actuacions» van començar a molestar els republicans.

Pressió de les bases

A la comarca de la Ribera d’Ebre, les bases d’Esquerra Republicana a Móra la Nova han pressionat els regidors de l’equip de govern per acabar amb l’acord que els republicans mantenien amb el PSC. La raó del trencament, en aquest cas, és el seu malestar pel que consideren tèbia resposta del PSOE i el PSC a les càrregues policial de l’1-O, que també va patir el municipi.

Els dos regidors del PSC, que assumien dues tinences d’alcaldia, deixaran gradualment les regidories, que abandonaran a final de mes. ERC seguirà governant en minoria (té 5 regidors, enfront dels 4 del PDeCAT i els 2 del PSC que ara formaran l’oposició) i confia seguir trobant el consens necessari per la governabilitat. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha explicat que el trencament s’ha fet de manera «pactada i consensuada» ja que no es vol alterar «la convivència ciutadana».

ERC seguirà governant amb minoria a Móra la Nova. La secció local «no veu amb bons ulls» intentar un pacte amb el PDeCAT. Els republicans buscaran pactes puntuals per seguir governant, estan sobre la taula els pressupostos de 2018 i treballaran per aprovar-los. «No tenim cap retret al PSC, però necessitem agafar oxigen i distància i era imprescindibles. El PSC ho ha entès, també tenen les seves pressions. La política nacional ho està complicant tot molt», ha lamentat el batlle. «L’actuació de la Guàrdia Civil ha posat les sensibilitats a flor de pell aquí a Móra la Nova. Això ha ferit moltes sensibilitats», ha sentenciat.

Finalment, ERC de Móra d’Ebre també ha demanat el trencament del pacte de govern que manté el PDEcat -amb majoria absoluta- amb un regidor del PP.

Comentarios
Multimedia Diari