Estat i Govern es comprometen en coordinar-se amb els afectats pel foc

Estat, Generalitat i ajuntaments celebren una reunió a Flix per fer front als danys de l’incendi de la Ribera d’Ebre i es tornaran a reunir al mes de setembre, per continuar avaluant i fer el seguiment de les diferents mesures i ajuts

07 julio 2019 14:58 | Actualizado a 15 julio 2019 09:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sensació d’entesa i de màxima coordinació després de la reunió celebrada ahir al matí a Flix entre representants del govern espanyol, català i alcaldes del territori per fer front als danys de l’incendi de la Ribera d’Ebre.

«El més important és que estem compromeses en la recerca de solucions i no crear més problemes dels que tenim», va declarar la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, apel·lant al «respecte institucional» cap als pagesos afectats i de treballar al marge de «diferències polítiques i diferents projectes de països». «Cal que ens respectem les competències de cadascú però que hi hagi un compromís de les institucions per treballar en una mateixa línia. No es tracta de fer-nos una foto ni posar-nos una medalla», va dir.

Encara sense valoració concreta d’afectacions ni previsions de volum d’ajuts, els representants de les administracions catalana i estatal van subratllar el compromís de coordinació com un dels principals acords. Encara no han pogut detallar ni quantificar les pèrdues del sector agrari ni la dimensió dels danys, però han precisat que algunes de les ajudes directes als productors afectats ja estan disponibles i es poden sol·licitar.

La major part de la dotació econòmica dels ajuts dependrà del govern espanyol, segons va remarcar Cunillera, qui va precisar que en aquests moments ja s’han posat en marxa les mesures d’ajut «ràpid». La consellera de Presidència, Meritxell Budó, també va afirmar que ja estan en marxa ajuts directes i d’altres seran canalitzats a través de les administracions. Dilluns, els ens mantindran reunions «tècniques» per detallar amb major concreció aquestes actuacions en la línia de posar en marxa immediatament els regadius i evitar pèrdues majors.

«Hi ha una voluntat d’entesa entre l’Estat, el Govern i el món local», va valorar l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. «Quan als pobles d’interior se’ns crema el terme municipal, se’ns crema una part de les nostres ànimes», va explicar. L’alcalde va valorar que la tecnologia pot jugar un paper important –amb la possible sol·licitud d’algun programa Life, per exemple- per convertir el cas d’aquest incendi en «un exemple extrapolable de com adaptar-se a l’emergència climàtica». «No volem que d’aquí cinc o deu anys hàgim recuperat la situació d’abans de l’incendi sinó que volem anar cap a un model de territori més resistent als incendis», va expressar. 

Ajudes
Les delegacions del Govern, tant de les Terres de l’Ebre com de Lleida, seran les encarregades de centralitzar la informació provinent dels municipis i afectats per anar implementant aquest pla de xoc. També la delegació del govern espanyol ha posat a disposició dels ajuntaments dels municipis petits afectats el personal de les subdelegacions per poder tramitar les demandes dels afectats.

«Entenem que els afectats han de reprendre les seues explotacions immediatament», va declarar Barbero. «Hem de fer una protecció de sòl urgent per a les pluges de la tardor i hem de ser capaços que els ajuts per als pagesos siguen el més ràpids possible».

Comentarios
Multimedia Diari