Estudien a Tortosa nous mètodes per aprendre música a l’escola

Estudiants de Primària de la URV treballen amb els nens de P-3 de l’escola El Temple afavorint les seves aptituds en la matèria

08 febrero 2019 10:39 | Actualizado a 08 febrero 2019 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Estudiants de tercer del Grau d’educació primària del campus Terres de l’Ebre de la URV que cursen la menció de Música fan pràctiques ensenyant música a xiquets i xiquetes de l’escola El Temple de Tortosa, i ho fan seguint les pautes de la Teoria de l’Aprenentatge Musical d’Edwin Gordon. 

Es tracta d’un mètode que concep l’aprenentatge de la música com un procés similar al de la parla i, per tant, treballa per afavorir el desenvolupament de les aptituds musicals de cada xiquet segons les seves pròpies potencialitats i temps. 

Són nou els estudiants de la URV que estan embarcats en aquest projecte, que es fa a través del programa d’Aprenentatge Servei (APS). Aquest programa ha permès introduir per primera vegada en una escola de primària del territori el projecte ‘Beceroles sonores a la URV’, un projecte innovador impulsat pel professor del campus ebrenc, Joan Vidal, i Mousiké, el grup de treball d’ICE URV sobre models didàctics complexos. 

Els objectius
‘Baceroles sonores a la URV’ és el tercer any que es desenvolupa i té el doble objectiu de donar noves eines als estudiants dels graus d’Educació Infantil i de Primària, i a la vegada que pugui ser útil als centres educatius de l’entorn per crear coneixement.

En aquesta línia, el projecte parteix d’una doble consideració. Per una banda, s’ha observat que sovint els repertoris de cançons i recitats que s’utilitzen a l’escola, sobretot a l’etapa d’educació infantil, són pobres en relació a la diversitat modal i rítmica i no s’utilitzen materials didàctics musicals de tipus col·laboratiu.

Per altra banda, en relació a la formació dels futurs docents, s’ha vist que cal potenciar les seues habilitats d’observació i diagnòstic per valorar el desenvolupament de les capacitats musicals bàsiques dels alumnes d’educació infantil (0 a 5 anys), el que es coneix com a audició preparatòria. 

Des de l’escola El Temple els mestres es mostren molt satisfets amb els resultats. «Hem vist que xiquets que no interactuen gaire a la classe aquí són molt participatius», apunta Marta Ramírez, mestra de P-3. «Ens sembla un projecte molt interessant i un bon complement per a la classe de música convencional», afegeix Salomé Igual, l’altra mestra de P-3 de l’escola El Temple.

Els que també estan encantats són els estudiants del campus ebrenc. Afirmen que per a ells ha estat una experiència molt enriquidora que hauran d’aparcar momentàniament per a fer el Pràcticum, però que reprendran el pròxim mes de maig. Divendres 25 de gener van fer l’última sessió d’aquest mes. «Això no és una classe convencional com les que fem al Pràcticum, al contrari, els deixem llibertat perquè actuïn com vulguin, uns participen i els altres no. És molt interessant veure les seues reaccions», argumenta Natàlia de la Fuente, una de les estudiants.

Tot i que les pràctiques les fan a alumnes d’infantil i ells són de primària, asseguren que aquest és un mètode que adaptat també podran fer servir

Comentarios
Multimedia Diari