Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Estudien l’origen de les deixalles a les platges del Delta de l'Ebre

El Delta és una de les 20 àrees marines protegides de la Mediterrània escollides per al projecte

Maribel Millan

Whatsapp
Treball sobre el terreny de recollida de deixalles, a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja. FOTO: Joan Revillas

Treball sobre el terreny de recollida de deixalles, a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja. FOTO: Joan Revillas

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre van mostrejar i classificar ahir la brossa acumulada a un tram de la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja, dins d’un projecte internacional per lluitar contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània. Més enllà de recollir deixalles, es busca conèixer la composició de la brossa per actuar en les activitats humanes que la produeixen. 

El Parc natural del Delta forma part de la prova pilot del projecte ACT4LITTER, que suma esforços amb diverses àrees marines protegides: 20 punts de la Mediterrània situats a Albània, França, Grècia, Itàlia, Turquia i Espanya. 

Al Serrallo, els tècnics van marcar un camp de 100 metres de llargada per 15 d’amplada, del qual es van recollir totes les deixalles acumulades d’origen no orgànic present a la platja, com ara ampolles de plàstic, llaunes, metalls, restes de xarxes de pesca, etc. 
Posteriorment la feina va consistir a classificar-la i analitzar els percentatges de cada material. 

El mes de desembre ja es va analitzar la brossa en aquest mateix espai i en altres punts establerts per a l’estudi al llarg del litoral de la Mediterrània. En aquell moment es van recollir en total ,dins del projecte, 22.867 productes, amb una densitat mitjana d’1,2 elements per metre quadrat, xifra considerada relativament alta. 

A la platja Serrallo, però, la densitat va ser menor, amb 0,03 objectes per metre quadrat, un 82 per cent dels quals, de material plàstic. Es va escollir aquesta platja del marge dret del Delta perquè les seves característiques la fan idònia per dur a terme els mostrejos, ja que es troba a certa distància de la desembocadura i no es neteja a l’estiu de manera mecànica. 

Segons detalla al Diari el tècnic d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Xavier Abril, l’objectiu d’aquesta feina és «conèixer l’enemic». Això és, poder determinar la procedència de les deixalles «per dur a terme posteriorment campanyes de conscienciació» perquè aquesta brossa no arribi a la platja, sigui per acció del turisme, procedent de les infraestructures de reg, els pescadors, el riu Ebre o la mateixa mar. 
Els mostrejos es repetiran durant cada estació de l’any. 

Comentarios

Lea También