Eufònic s’acosta al públic ‘millennial’

Arts sonores i visuals. La 7a edició del festival inclou el nou espai youFonic i incorpora més dosis de pop i electrònica

22 agosto 2018 09:41 | Actualizado a 22 agosto 2018 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Eufònic 2018 busca apropar-se al públic millennial amb el seu nou espai youFonic. El festival d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre arriba a la seva setena edició amb nous espais i nous artistes que augmentaran aquest any el nivell de l’esdeveniment. Una de les novetats principals d’aquesta edició és la creació de youFonic, un espai híbrid entre la formació i l’exhibició que persegueix l’objectiu d’apropar d’una manera més directa i efectiva la creació sonora i visual al públic jove i adolescent, aquells d’entre 13 i 28 anys. 

A la vegada, aquesta setena edició també es caracteritza per ser la que incorpora més dosis de pop i electrònica.

Una cinquantena d’artistes de deu nacionalitats diferents es dedicaran un any més a lligar les arts visuals i sonores amb els paisatges de les Terres de l’Ebre, en 20 escenaris diferents repartits entre 6 poblacions, amb Sant Carles de la Ràpita com a epicentre del festival.

Arribant a aquesta setena edició, l’Eufònic es posiciona com un esdeveniment «més que consolidat, definit dins del panorama dels festivals, que posa la Ràpita i les Terres de l’Ebre al mapa, tant en l’àmbit nacional com internacional», apunta l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. 

Segons el director d’Eufònic, Vicent Fibla, es tracta d’un festival que no s’encaixa en un sol espai i no s’acaba tampoc d’adscriure a cap norma preestablerta dels festivals, i això és el que el fa diferent. En aquesta mateixa línia, enguany l’Eufònic s’amplia incloent nous espais i amb noves propostes que lluiten per arribar a tots els públics.

Dirigit als més joves
L’espai youFonic, ubicat al Sindicat de la Ràpita, es convertirà en un espai transversal per apropar-se al públic millennial. Un espai comissariat per Alicia Álvarez Vaquero, professora d’Estètica i Comunicació de Masses a la Universitat Ramon Lull i directora del programa de televisió online El Bloque i amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

El youFonic acollirà actuacions musicals que van més enllà de la posada en escena i que s’estendran en un diàleg entre artistes i públic en què compartiran les seves experiències i inquietuds. Entre elles s’hi troben els concerts de D’Valentina, joveníssima artista de Santander que ha tingut un fulgurant debut en l’escena urbana alternativa, considerada tota una referència en el món del trap; i de MC Buseta, un dels talents més prometedors de l’escena urbana, que mescla sons brasilers amb funk. 

L’espai youFonic inclou un taller de mems i stories, a càrrec del col·lectiu Visual 404; un de beatmaking, a càrrec de $kyhook; i una xarrada sobre les noves formes de retratar la cultura urbana, on participaran la jove fotògrafa Pinusflash i el ballarí i influencer Gitano del Futuro.  

Pel que fa als espais del festival, també s’incorpora com a novetat l’Oficina de Turisme de la Ràpita com a punt d’informació i la Figuereta del parc de Garbí convertida en Meeting Point d’Eufònic. La resta d’espais es mantenen: el Mercat Vell per a les propostes més arriscades i experimentals; l’Església Nova, per als concerts més íntims i pausats; i el pavelló firal per als projectes més potents i multitudinaris.  

L’Eufònic 2018 també es caracteritza per ser l’edició que incorpora més dosis de pop i electrònica, i així ho certifica la presència de grups com North State, finalistes del concurs Bala Perduda, el cantant californià Lawrence Rothman, la proposta inclassificable de Los Ganglios i el seu còctel de cúmbia, hardcore, punk i tecnopop o la mutació electrònica de Marion Harper amb una posada en escena enèrgica i colorista.

Aquesta setena edició destaca també per la participació d’artistes i espectacles inèdits al país, com per exemple AVEC o l’espectacle inaugural de Maotik i Melmann. A banda, per primer cop es comptarà amb la presència de cinc programadors internacionals d’Àustria, Gran Bretanya, Holanda i Noruega, per observar el que es cou a l’Eufònic.

La inauguració tindrà lloc el dijous 30 d’agost a l’Auditori Sixto Mir de Sant Carles de la Ràpita amb l’espectacle audiovisual Moments, de l’artista digital Maotik i el compositor Melmann. El llenguatge orgànic i oníric dels visuals de Maotik es fusiona amb les melodies de Melmann, creades amb elements inusuals en el món de l’electrònica com ara l’arpa o l’instrument de corda xinès guzheng.

Però abans, aquest cap de setmana, del 23 al 26 d’agost, hi ha una prèvia d’Eufònic 2018 amb la inauguració de les instal·lacions artístiques comissariades especialment pel festival. Entre elles hi ha la instal·lació audiovisual d’Anthony McCall, Face to Face II, al centre d’art Lo Pati, d’Amposta, que serà reinterpretada sonorament per Mark Fell. 

També es podrà gaudir de la peça d’Adam Basanta, A Room Listening to Itself, a Ulldecona; i la instal·lació Aresta, de Marc Vilanova, una coreografia lumínica i sonora creada a partir de vuit saxofons autònoms, que es podrà veure al Museu de Tortosa.

Dissabte, la prèvia d’Eufònic es traslladarà fins a Vinaròs, a la Capella de Santa Victòria, on el músic Xavi Lloses oferirà un concert per presentar el seu nou treball, Benaurats, amb composicions pròpies. La prèvia finalitzarà en un escenari de luxe, el Castell de Miravet, amb un concert d’un dels clàssics de l’electrònica, Balago, que presentaran el seu nou disc El demà. 

Les dates
El festival tindrà lloc del 30 d’agost al 2 de setembre a la Ràpita, i la prèvia serà aquest cap de setmana del 23 al 26 d’agost a diferents pobles.

Comentarios
Multimedia Diari