Eurodiputats catalans redoblen la pressió contra el pla de conca de l'Ebre abans de la manifestació

"No és impossible" aturar el pla, assegura una eurodiputada sueca de la delegació de l´Eurocambra que visitarà el Delta el 8 de febrer

19 mayo 2017 20:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els eurodiputats d’ERC, CDC, UDC, PSC i ICV han redoblat aquesta setmana la seva campanya de denúncia europea contra el pla de conca de l’Ebre, just abans de la manifestació de diumenge a Amposta i de la visita que una delegació del comitè de Peticions de l’Eurocambra hi farà el 8 de febrer. L’eurodiputat socialista Javi López ha denunciat en una intervenció al ple d’Estrasburg que el pla s’ha fet “sense diàleg” amb les institucions catalanes, locals i la Plataforma de l’Ebre, i el democratacristià Francesc Gambús ha dit que “hi ha moltes amenaces” per l’ecosistema i que la societat “exigeix” als polítics que actuïn. “A Amposta, es veurà aquest cap de setmana”, ha remarcat.

Una delegació del comitè de Peticions, encapçalada per l’eslovac del Partit Popular Europeu Pál Csáky i cinc parlamentaris estrangers més, visitarà el Delta de l’Ebre el dilluns 8 de febrer, l’endemà de la manifestació contra el pla de conca convocada a Amposta. L’eslovac Csáky, la polonesa Julia Pitera, la sueca Bodil Valero, la letona Tatjana Zdanoka, la italiana Eleonora Evi i la grega Kostadinka Kuneva faran l’informe sobre la situació al Delta però també els acompanyaran a la missió els catalans Ernest Urtasun (ICV), en representació dels Verds-ALE, i Javi López (PSC), com a representant socialista. L’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, va denunciar dimecres que el PP i UPyD l’han vetat i que per això finalment no hi haurà cap membre liberal a la missió.

 

La visita

La delegació de l’Eurocambra arribarà al Delta a primera hora de la tarda, i els eurodiputats s’entrevistaran amb els peticionaris de l’Ebre per saber com la regressió afecta les aus i els mol·luscs, així com també les salines. A més, els parlamentaris visitaran el projecte EBRO-ADMICLIM, que planteja accions pilot de mitigació i adaptació al canvi climàtic al Delta de l’Ebre. Després, faran una trobada amb arrossaires, pescadors, experts en aus i activistes del medi ambient.

“Volem anar a veure ‘in situ’ què passa”, ha explicat a l’ACN l’eurodiputada sueca dels Verds Bodil Valero, que admet que ha seguit “durant molts anys” la qüestió dels transvasament de l’Ebre. “Tenir l’oportunitat d’anar-hi i que m’expliquin exactament què ha passat i què volen està molt bé”, ha remarcat.

Valero assegura que “no és impossible” que arran de la missió de l’Eurocambra al Delta es pugui aturar el pla de Conca aprovat pel govern espanyol. “Nosaltres farem un informe que explicarà què hem vist i el que s’ha dit. No sé què redactarem, primer hi hem d’anar, però serà una declaració de l’opinió dels parlamentaris”, ha explicat l’eurodiputada.

Valero creu que la feina d’aquest comitè, així com també la possibilitat d’un “canvi polític” a Espanya i la pressió ciutadana poden ajudar a “parar o fer canviar els projectes”. “Penso que és possible, però primer he d’anar a veure-ho”, remarca.

A més del Delta, els parlamentaris europeus també visitaran el Tajo i el Duero, i s’entrevistaran a Madrid amb les autoritats de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la Direcció General de l’Aigua del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del govern espanyol.

 

Una missió important

En declaracions a l’ACN, l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha explicat que l’objectiu és que els eurodiputats estrangers puguin “comprovar sobre el terreny com s’estan vulnerant les directives europees”, ja que, segons ha dit, això “és molt visible quan es visita l’Ebre”. “És una missió important, i sé que des de les terres de l’Ebre se n’espera molt, per donar suport a les seves reivindicacions, que són justes i necessàries”, ha afegit.

“El sol fet que un comitè del Parlament Europeu vagi a un lloc de visita ja indica inquietud i preocupació”, ha assegurat a l’ACN l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras. El republicà ha indicat que al territori “tothom s’adona que dependrà en bona part de l’acció de l’Eurocambra” que el pla es pugui acabar aturant. “El Parlament Europeu fins ara s’hi ha oposat sempre, així com la Comissió”, ha dit. Terricabras ha remarcat, però, que la situació amb l’Ebre “només s’arregla amb una Catalunya independent” que permeti “capacitat d’autogestió i d’autodefensa”.

Des de CDC, Ramon Tremosa ha indicat que el pla “va en contra de les directives europees” i que el govern espanyol “ja fa molts anys” que és “qüestionat per la Comissió Europea, que l’ha portat als tribunals per incompliments en la directiva marc de l’Aigua”. “L’autonomia que ens cal és la de Portugal, perquè les lleis internacionals eviten que un país pugui treure l’aigua a un altre. El govern espanyol no ho fa amb el Tajo o el Duero, que desemboquen a Portugal”, ha assenyalat. Segons Tremosa, el pla de conca de l’Ebre ofereix un “incentiu addicional creixent” per reclamar la independència. “Tenim la necessitat d’un estat normal, independent i fora de les arbitrarietats del govern espanyol de torn”, ha defensat.

L’eurodiputat del PSC Javi López ha aprofitat aquesta setmana de plenari a Estrasburg per denunciar davant dels seus companys d’escó el “seriós perill” que suposa el pla del govern espanyol “per al Delta de l’Ebre i el seu important ecosistema”. A més, López ha avisat que es tracta també d’un “atac socioeconòmic al territori”. El pla, ha dit el socialista a la resta d’eurodiputats, s’ha fet “sense diàleg amb les institucions catalanes ni locals” i sense tenir en compte “l’opinió ciutadana ni la de la Plataforma de l’Ebre”. López ha dit a Estrasburg que Amposta viurà “importants mobilitzacions aquest cap de setmana” i que els eurodiputats catalans continuaran “defensant l’Ebre allà on calgui”.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’UDC, Francesc Gambús, també ha utilitzat una de les seves intervencions al plenari d’Estrasburg per destacar la importància de la manifestació de diumenge a Amposta. “Les amenaces a la diversitat avui són moltes i la ciutadania n’és conscient i ens exigeix. A Amposta es veurà aquest cap de setmana”, ha remarcat.

 

Comentarios
Multimedia Diari