Excaven a Miravet la primera fossa ebrenca del pla de la Generalitat

L’empresa Iltirta Arqueologia, adjudicatària dels treballs de prospecció i excavació arreu de Catalunya, inicia els treballs per exhumar la fossa localitzada de combatents de la batalla de l’Ebre en una finca sense cultivar

12 diciembre 2017 19:04 | Actualizado a 14 diciembre 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Iltirta Arqueologia SL ha iniciat al terme de Miravet els treballs de prospecció i excavació de la fossa comuna de combatents de la batalla de l’Ebre localitzada al Racó del Povet, una vall situada al costat de la carretera que uneix Miravet amb el Pinell de Brai. 

L’existència d’aquesta fossa es va documentar oficialment en l’estudi realitzat pels historiadors Josep Sánchez Cervelló i José Munté per encàrrec del Departament d’Afers Exteriors, l’any 2016.

L’actuació consisteix a grans trets en l’ampliació de la documentació disponible, prospecció i recollida de restes òssies en superfície i enterrades, la seva anàlisi antropològica i genètica. 

Iltirta Arqueologia va rebre el passat mes de juliol l’adjudicació del contracte per valor de 750.000 euros per dur a terme al llarg de 2017 i 2018 els serveis de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de diverses fosses comunes de la Guerra Civil i la dictadura franquista d’arreu de Catalunya.

Alguns mitjans d’informació i representants polítics van afirmar fa unes setmanes que l’excavació de la fossa comuna del Soleràs, al Segrià, a la comarca de les Garrigues, havia estat l’última de 2017 perquè la vigència de l’article 15 de la Constitució Espanyola impedia continuar els treballs. 

Una informació, d’altra banda, que fonts oficials han assegurat  al Diari no és certa, afirmant que el pla de fosses no està afectat per l’aplicació de l’esmentat article.

‘Hi poden haver milers de cossos’

De fet, l’alcalde de Miravet, Antoni Borrell, ha apuntat que l’empresa adjudicatària dels treballs ha iniciat els treballs amb normalitat al Racó de Bovet. 

Assenyala  Borrell que són moltes les fonts orals que corroboren la presència de restes de combatents enterrats en la finca objecte d’estudi i en les annexes. «En tota la vall, en una superfície de 4 o 5 hectàrees hi poden haver, no centenars de cossos, sinó milers de cossos», afirma. «Sabem amb precisió on està enterrat un capità, tinents, quatre sergents, un soldat heroic que va cobrir la retirada als seus companys....ho sabem fil per randa, hi treballem fa temps i calia excavar-ho», afirma.

Ara bé, els treballs se circumscriuen a una de les finques, que no està cultivada, a diferència d’altres que sí que ho estan. 
En aquesta àrea de l’antic front s’hi poden trobar soldats dels dos bàndols, donat que la zona fou zona de combat, i és propera a la serra de Cavalls, un dels fronts més actius en la fase final de la batalla de l’Ebre. 

El pla de fosses 2017 de la Generalitat establia, a més de l‘actuació de Miravet, l’anàlisi genètic de les restes humanes dipositades al Memorial de les Camposines , al terme de la Fatarella, en un número mínim de 125 individus, quinze actuacions de retirada en superfície de restes a Corbera d’Ebre i quatre actuacions del mateix tipus al Pinell de Brai.

Comentarios
Multimedia Diari