Excaven nous espais de la batalla de l’Ebre a Vilalba

Estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona treballen per segon any consecutiu a la zona dels Barrancs, on ja hi ha una part museïtzada pel Comebe

03 julio 2018 10:01 | Actualizado a 05 julio 2018 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vuit alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) han excavat la zona dels Barrancs al terme municipal de Vilalba dels Arcs, un espai de la batalla de l’Ebre, de la que tot just es compleixen els 80 anys. 

Els treballs en aquesta àrea que va ser seu de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil estan dirigits per la professora del Departament d’Història i Arqueologia de la UB, Queralt Solé, i coordinats sobre el terreny per l’arqueòleg Jordi Ramos, en col·laboració amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), i han permès treure a la lluny i recuperar una zona de trinxeres, línies d’evacuació i refugis a tocar d’una àrea que ja forma part dels espais visitables de la cèlebre batalla.

«L’objectiu és que l’actuació permeti duplicar l’actual espai visitable», detalla al Diari el coordinador tècnic del Comebe, David Tormo. 
La feina dels estudiants ha tret a la llum objectes quotidians, com ara llaunes, beines de bales, restes de metralla, anelles de granades de mà i altres elements que permeten constatar l’activitat bèl·lica que va tenir lloc en aquesta zona  ara fa vuit dècades.

Segons explica al Diari Lídia Gutiérrez, una de les vuit estudiants d’Arqueologia que ha pres part en els treballs, la tasca ha estat molt interessant «perquè hem trobat algunes estructures que no es troben en altres trinxeres». «Ens ha sobtat l’estat de conservació dels refugis i les xaboles, que estan a primera línia i no haurien de ser allí, sinó a la rereguarda», comenta. 

Aquest és el segon any que aquest grup excava als Barrancs. L’any passat la feina es va centrar en la zona de refugis i se li va tornar l’aspecte que tenia l’any 1938. Engany es recupera la línia principal i la línia d’evacuació, lloc per on es produïa l’arribada d’homes i de subministraments i que també servia per treure els soldats ferits.

La col·laboració entre la UB i el Comebe es va iniciar fa quatre anys i des de llavors s’han dut a terme també campanyes d’excavació a la cota 287 i al mateix  Poble Vell de Corbera d’Ebre. 

700 metres de rasa
La partida dels Barrancs de Vilalba dels Arcs és un dels espais de la Batalla de l’Ebre habilitats per la visita. S’hi conserven restes de la trinxera que les forces republicanes van construir l’any 1938 entre aquesta població i la Pobla de Massaluca. 700 metres de rasa d’entre 150 i 180 centímetres de profunditat amb diferents elements: pous de tirador, refugis i línies d’evacuació.

Comentarios
Multimedia Diari