Excaven nous refugis i trinxeres de l’exèrcit republicà a Vilalba dels Arcs

Estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona treballen a la zona dels Barrancs, on ja hi ha una part museïtzada que forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre

27 junio 2017 17:47 | Actualizado a 29 junio 2017 18:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona han iniciat aquesta setmana l’excavació de la zona dels Barrancs, al terme de  Vilalba dels Arcs, un espai de la Batalla de l’Ebre que va ser seu de l’exèrcit republicà

Els treballs sobre el terreny es duen a terme a continuació de la zona que ja està museïtzada i  s’allargaran durant deu dies,  en els quals el grup de 8 estudiants, dirigits per l’arqueòleg Jordi Ramos, preveuen treure a la llum noves estructures de les defenses republicanes, com trinxeres, parapets i refugis que van ocupar els soldats.

En els primers dos dies d’excavacions, s’han trobat alguns objectes habituals, com ara llaunes o restes  de bales disparades durant la batalla. 
«Resulta molt interessant per als alumnes poder excavar estructures del període contemporani, tant properes temporalment i també emocionalment», afirma al Diari Queralt Solé, professora agregada d’Història Contemporània de la Universitat de  Barcelona i tutora d’aquestes pràctiques del Grau d’Arqueologia a la Terra Alta.Les excavacions compten amb el suport del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l‘Ebre (COMEBE) i de l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs, que ha facilitat d’estada als arqueòlegs.

Dilluns vinent hi ha prevista una trobada entre els membres del grup de treball i els veïns de Vilalba, per donar-los a conèixer la tasca realitzada i intercanviar impressions. «Per als alumnes trobar una antiga llauna de menjar és un fet rellevant que aporta informació  i l’objecte es tracta amb metodologia científica, mentre que per als veïns pot semblar un fet habitual i poc important», comenta Solé. 

Es tracta del tercer any consecutiu en el que la UB du a terme aquest tipus d’excavacions a la comarca. En els dos anys anteriors, les excavacions es van dur realitzar  a Corbera d’Ebre, una a la cota 287 i l’altra al mateix  Poble Vell del municipi. 

La partida dels Barrancs de Vilalba dels Arcs  és un dels espais de la Batalla de l’Ebre habilitats per la visita. S’hi conserven restes de la trinxera que les forces republicanes van construir l’any 1938 entre aquesta població i la de la Pobla de Massaluca. Es tracta de prop de 700 metres de rasa d’entre 150 i 180 centímetres de profunditat amb diferents elements: pous de tirador, refugis i línies d’evacuació. S’han restaurat els trams de parapet de pedra i s’ha recreat l’ambient de l’època.

També es poden observar els pous de tirador, on els soldats amb armes automàtiques i granades de mà, cobrien el front i dificultaven l’atac. En sentit contrari hi havia les trinxeres d’evacuació, lloc per on es produïa l’arribada d’homes i de subministraments, que també servia per a l’evacuació dels ferits.

Comentarios
Multimedia Diari