Exigeixen garantir la recuperació de les explotacions afectades per l'incendi de la Ribera

Unió de Pagesos demana als governs que continuïn treballant per garantir la recuperació del potencial productiu afectat

27 junio 2020 09:40 | Actualizado a 27 junio 2020 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos insisteix que, un any després de la declaració de l’incendi de la Ribera d’Ebre, el Govern de la Generalitat i el de l’Estat han de continuar treballant per garantir la recuperació del potencial productiu de les explotacions afectades per l’incendi.

El sindicat celebra que s’hagin atès parcialment les seves demandes i que els afectats hagin optat als ajuts vinculats al Contracte Global d’Explotació, eina que té la pagesia professional per a la millora i modernització de les explotacions, el termini del qual va acabar el 15 de juny.

Unió de Pagesos també es mostra satisfet amb la convocatòria d’ajuts de l’Estat a la producció afectada i als elements de l’explotació no assegurables també afectats per l’incendi, recollits en els reials decret 539/2020 i 540/2020, respectivament, el termini dels quals acaba el proper 3 de juliol.

Pel que fa al Departament d’Agricultura, el sindicat li recorda que es va comprometre a ajudar aquelles explotacions que encara no hagin pogut assolir el seu potencial productiu anterior a l’incendi amb els ajuts que s’han articulat fins ara. Per altra banda, li reprova que no consideri que els municipis de la Ribera d’Ebre afectats per l’incendi tinguin un grau d’afectació suficient per optar, com preveu l’Ordre HAC/329/2020 del Ministeri d’Hisenda, a una major adequació de la fiscalitat mitjançant la reducció dels índexs de rendiment net de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per al període impositiu 2019.

Més enllà de l’ajuda dels Governs, Unió de Pagesos recorda que la plataforma solidària Rebrotem, amb la qual hi manté una col·laboració estreta, va obrir el 15 de maig una convocatòria perquè els titulars de les explotacions afectades per l’incendi de la Ribera d’Ebre puguin accedir a dotacions econòmiques.

En total es distribuiran 112.112 euros, xifra que homenatja els cossos de seguretat i d’emergències que van apagar l’incendi, i l’últim dia per presentar la sol·licitud per accedir-hi és el proper 28 de juny.

L’incendi que va començar a la Ribera d’Ebre, a la Torre de l’Espanyol, el 26 de juny de l’any passat, no es va declarar extingit fins al 7 de juliol. Va afectar més de 5.000 hectàrees, unes 4.000 de forestals i unes 1.000 d’agràries, de diversos municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

Comentarios
Multimedia Diari