Experimentant oficis artesans a Tortosa

Una iniciativa d’Artra i l’Ajuntament de Tortosa involucra 400 alumnes per posar en valor l’artesania de proximitat

29 octubre 2021 17:40 | Actualizado a 30 octubre 2021 11:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si l’aprenentatge és divertit i experimental, no s’oblida. Sota aquesta premissa bàsica, 400 alumnes de la ciutat de Tortosa han participat en el projecte Artesania 360º, amb l’objectiu d’introduir-los en oficis artesans de les Terres de l’Ebre d’una manera pràctica i didàctica.

Al llarg d’aquesta setmana, els alumnes s’han trobat al Centre Cívic de Ferreries i han après a construir instruments, a llatar pauma, preparar flors i cotó, fer ceràmica o crear imatgeria popular. El projecte, actiu i de caràcter cooperatiu, s’emmarca dins Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021 i està organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Tortosa i l’empresa Artra (artradigital.cat), amb la col·laboració de Tataküa Coop i de l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre.

Hi han participat ni més ni menys que quatre-cents infants del cicle superior de nou escoles de Tortosa. Del col·lectiu artesà s’hi han involucrat els següents professionals: Jordina Bravo, artesana barretaire; Sergi Masip, lutier; Joan Iniesta, imatger; Teresa Marta Batalla, ceramista; Irene Ferrer i Montse Perez, llatadores i Pilar Girbes, cotonera.

Maite Mestre, d’Artra, explicava que l’objectiu de la iniciativa és posar en valor l’artesania des de l’escola i en horari lectiu i també generar una reflexió entorn l’artesania i els valors que té, així com l’impacte que pot tenir en la societat, la cultura i l’economia. Artra és una entitat que des del 2017 treballa per promoure l’artesania i les tradicions de les Terres de l’Ebre. «Sempre hem treballat estretament amb les escoles. Aquests xiquets d’aquí no res seran adults i són ells els que hauran de sostenir l’artesania. Pensem que promoure l’artesania però no tenir en compte les escoles no té cap sentit. Hem de començar des de baix, que coneguen l’artesania i creixin amb ella».

Precisament Mestre sosté que aquests oficis tradicionals són identitaris del territori, però és important que els infants ho vegin com una professió contemporània i amb joves que s’hi dediquen. «Tenim molts artesans i molt joves a les Terres de l’Ebre. Cal que els xiquets no vegin l’artesania com una cosa de museu sinó una opció de present i de futur».

El xivarri clàssic dels infants envaïa ahir el Centre Cívic de Ferreries. Els xiquets s’ho passaven d’allò més bé treballant, a més, amb materials de proximitat. Cinta Pellisé de l’Escola Ferreries valorava molt positivament l’experiència: «Els alumnes coneixen l’artesania tradicional de forma directa i en primera persona, de forma que és un aprenentatge que viuen i que no s’oblidarà», expressava. «Avui en dia que tot passa per pantalles i la digitalització, és important fer activitats així».

En acabar els tallers, els infants van elaborar un «land art» amb el logo de Tortosa Capital de la Cultura 2021. El cantautor Lluc Carles amenitzà les jornades amb música en directe. D’aquí uns dies el projecte clourà a la mateixa escola, on els alumnes treballaran de manera curricular diferents eixos a partir de l’experiència viscuda.

Comentarios
Multimedia Diari