Exposició a l’església vella de Corbera sobre els 90 anys de la II República

Produïda per la Generalitat i de caràcter itinerant, es podrà visitar fins al dilluns 23 d’agost

09 agosto 2021 08:50 | Actualizado a 09 agosto 2021 09:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Església Vella de Corbera d’Ebre acull, fins al 23 d’agost, l’exposició ‘3 dies d’abril’, produïda per la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per commemorar, aquest 2021, els noranta anys de la proclació de la II República.

La mostra es va inaugurar als jardins del Palau Robert de Barcelona, on s’hi va estar fins el passat mes de maig. Després d’exposar-se per diversos indrets de Catalunya, el Poble Vell de Corbera d’Ebre és la seva primera parada a les Terres de l’Ebre. La inauguració va tenir lloc el 5 d’agost.

L’exposició inclou una selecció d’imatges representatives del que va succeir entre el 14 i el 17 d’abril de 1931 arreu del territori. Explica com es va viure arreu de Catalunya la proclamació de la República, com la van fer efectiva des dels diferents ajuntaments i com la van celebrar les hores posteriors.

«Es tracta d’una mostra amb un gran valor documental, que s’ha nodrit amb imatges procedents de diversos fons d’arxius locals i comarcals», remarquen des del Memorial Democràtic.

Segons el relat de la mostra, tres dies d’abril de 1931 donaren lloc al que alguns autors han anomenat el somni republicà. Les jornades del 14 al 17 d’abril, que serviren per proclamar la República, «estigueren plenes d’alegria i emoció per a una part significativa de la ciutadania, que esperava un canvi polític des de feia dècades».

Canvis profunds

«El nou projecte republicà anava associat a canvis profunds en la vida política d’un país que fins aquella data havia estat marcat per l’autoritarisme, el caciquisme i la corrupció». Segons es remarca a l’exposició, totes les esperances es posaren en l’inici d’una nova etapa «que havia de portar la igualtat a través de la progressiva socialització de la riquesa, del laïcisme i de donar resposta a les reivindicacions de les dones i llibertats». Així, la mostra vol exposar a través de fotografies i testimonis, com es va viure la proclamació de la República arreu de Catalunya. «Una proclamació que va ser pacífica, festiva, emocionant i que suposà un esclat d’alegria davant una nova etapa històrica», afirmen des del Memorial Democràtic.

Es preveu que l’exposició pugui fer parada en d’altres indrets de les Terres de l’Ebre, com ara Amposta.

Comentarios
Multimedia Diari