Más de Ebre

Ebre CRÒNICA

FOTOGALERIA: Tortosa acomiada la seva Festa del Renaixement

Més de 60 espectacles diaris, 3.000 ciutadans vestits d’època i rècord d’assistència en un dels majors viatges als s. XVI

Laura Juan

Whatsapp
Les actuacions musicals no van faltar. FOTO: Pere Ferré

Les actuacions musicals no van faltar. FOTO: Pere Ferré

Dos dels abanderats de la Festa.  FOTO: Pere Ferré

Dos dels abanderats de la Festa. FOTO: Pere Ferré

Seguici dels procuradors.  FOTO: Pere Ferré

Seguici dels procuradors. FOTO: Pere Ferré

Els abanderats en un moment de la seva actuació a l’avinguda de la Generalitat. FOTO: Pere Ferré

Els abanderats en un moment de la seva actuació a l’avinguda de la Generalitat. FOTO: Pere Ferré

FOTOGALERIA: Tortosa acomiada la seva Festa del Renaixement

FOTOGALERIA: Tortosa acomiada la seva Festa del Renaixement

La festa del Renaixement va posar ahir el seu punt i final a quatre dies d’espectacles musicals, culturals, artístics i lúdics. Però amb el Renaixement diem adeu a molt més que una festa. Ens acomiadem del segle XVI tortosí, i així ho fem cada any durant el mes de juliol. 
El Renaixement és una de les festes de recreació històrica més consolidades de tota Catalunya i amb un acolliment de vertigen que aquest any arriba ja a la seva XXIV edició.

Durant aquests quatre dies, s’han anat succeint un seguit d’actes amb més de 60 espectacles diaris, i la presència de vistitants de diversos països.

Visitar Tortosa durant aquests dies ha estat com pujar a una màquina del temps. El barri antic engalanat per a l’ocasió. Les banderes que simbolitzaven l’època renaixentista. Els personatges amb vestimenta típica, més de 3.000 ciutadans vestits d’època. La música madrigalista interpretada per músics, amb les veus del cor LaBinota. Un desplegament artístic que ens ha retornat al passat on William Shakespeare retratava l’amor de Romeo i Julieta.

Un temps que es recrea amb la màxima esplendor, i que fa que l’espectador és mostri atent i fidel any rere any. Un conjunt d’olors particulars, sabors i usos que han desaparegut, tornen a renaixer i ens transporten novament al segle XVI. Els obradors i els fogons dels restauradors, panaders i pastelers recuperen receptes centenaries que ofereixen als seus visitants i comensals durant aquests dies.

Els carrers del barri antic ofereixen les millors degustacions de productes elaborats a la manera tradicional, productes artesans. Gent que va i ve pels carrers Gil de Frederich, Nou de la Vall, carrer de la Rosa, Taules Velles, etc. i de tant en tant fa parada per comprar al Mercat de l’època.

Tortosa, renaix convertida en un poble on hi participen per uns dies, gent de totes les edats. Des dels més grans, fins als més petits.

Representacions teatrals ambientades, grups musicals que fan sonar els instruments de l’època pels diversos carrers de la ciutat, els abanderats i tabaleters, els joglars, els procuradors i les famílies nobles. Tot es reconstrueix amb un minuciós detall. Entre els principals actes hi destaquen com ve essent habitual la desfilada d’abanderats, o les actuacions musicals de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a la taverna di Enrico. 

Vint-i-quatre anys de recreació històrica, on a cada edició s’han anat sumant artistes del territori ebrenc. Una festa que cada any,  ha anat adquirint més reconeixements arreu de Catalunya i a tot l’estat espanyol. 

Des de l’Ajuntament de Tortosa, i com a valoració positiva de l’acte de cloenda, s’ha volgut «agrair l’esforç i dedicació de tots els ciutadans i totes les ciutadanes i persones que han participat d’aquest esdeveniment, i que una vegada més a batut rècord de participants». 
A més, gràcies a la tasca portada a terme per l’Ajuntament de Tortosa, la festa ha transcorregut amb total normalitat.

Cal recordar, que el passat dijous, les regidories d’acció social i igualtat, juntament amb la de festes, van engegar una nova campaña per a previndre agressions sexistes i sexuals.

Passada la mitja tarda d’ahir, diversos grups de participants a la Festa van oferir la tradicional desfilada que es va portar a terme des del Parc Teodor González, passant per l’avinguda Generalitat, Doctor Vilà, fins a la Plaça de l’Ajuntament. 

Els Abanderats de Tortosa, les famílies nobles, els procuradors, els integrants dels campaments, les agrupacions musicals i companyies estrangeres, el ball de Cavallets, els protagonistes dels espectacles... 

Cap a les 21.00h, el Renaixement tancava les seves portes amb el tradicional acomiadament al Portal del Romeu i l’acte d’Abanderats de la Festa a la plaça de l’Absis. 

Milers de visitants s’han deixat veure durant aquests dies per la la capital del Baix Ebre. El Renaixement, torna a ser un any més, una de les festes del territori ebrenc amb un alt lideratge d’assistència. Una festa que l’any que ve arriba ja al seu quart de segle.

Les xifres d’assitència superen els 200.000 visitants de les darreres edicions, amb turistes provinents de diversos països d’Europa. 

Elevada ocupació

Els espectacles propis i els d’aforament limitat han registrat una elevada ocupació, en la línia de les últimes edicions de la Festa. El públic hatornat a respondre favorablement a la estrena de nous espectacles musicals i teatrals, com els portats a terme per el cor LaBinota, amb l’estrena de l’obra de Biancheri, Il Festino, o les representacions portades a terme per l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, amb l’obra de Shakespeare, Petit somni d’una nit d’estiu o la de Niccollo Maquiavelli, La Mandragora.

Temas

Comentarios

Lea También