Fabriquen els cinturons fetals creats per tres llevadores ebrenques

L’empresa de Sarral CV Médica ja està produint les corretges, que són d’ún sol ús i més adequades contra la Covid

08 noviembre 2020 15:53 | Actualizado a 11 noviembre 2020 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cinturó de monitoratge fetal Belty, creat per tres llevadores ebrenques, ja és una realitat i ben aviat estarà als hospitals i centres sanitaris. Es tracta d’un cinturó d’un sol ús, molt més higiènic i els beneficis del qual s’han fet molt més evidents en el context de la pandèmia de la Covid-19. L’empresa de Sarral CV Médica ja els està fabricant des d’aquesta setmana, i es preveu que la setmana que ve ja estiguen llestes 10.000 unitats.

Tot va començar fa quatre anys quan tres llevadores ebrenques de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, van unir-se per arrencar una start-up, Treematernity S.L, per crear uns cinturons de monitoratge fetal d’un sol ús. El monitoratge fetal extern és la prova més extensa en la pràctica clínica per valorar el benestar fetal abans i durant el treball de part i enregistra la freqüència cardíaca fetal i la dinàmica uterina a través d’uns transductors que se subjecten amb unes gomes o corretges a l’abdomen de la mare. «Totes les dones embarassades passen per aquests cinturons», explica Vanessa Sanz al Diari. Les llevadores es trobaven en el seu dia a dia que les corretges es reutilitzaven a les sales de part i passaven d’una persona a una altra o bé s’havien d’esterilitzar. «Si ja tenia sentit abans de la Covid fer-los d’un sol ús per higiene, ara té encara molta més importància», valora.

A més a més, el cinturó Belty és molt més còmode i suau per a la dona i subjecten millor els transductors, sense perdre en cap moment la senyal. També estan fets de fibres sintètiques que repel·len l’aigua, de forma que es poden usar en parts a l’aigua.

El cinturó Belty ha guanyat premis i reconeixements per part de la Diputació de Tarragona, dels col·legis d’infermeres de Barcelona i Tarragona, així com el premi Philips-Fame a la innovació en les pràctiques assistencials de les matrones.

Abans de la pandèmia de la Covid-19, els cinturons, creats juntament amb el centre tecnològic Eurecat, ja havien superat el test de funcionalitat amb 600 prototips testats de forma multicèntrica. Tenen la protecció d’un Model d’Utilitat a l’Estat espanyol. Amb la primera onada es van fabricar unes 3.000 unitats que van ser donades a diferents centres hospitalaris.

«Ens vam associar amb l’Eurecat perquè nosaltres volíem ajudar a crear els cinturons però no volíem deixar de treballar del que som: llevadores», detalla Sanz.

Més de deu hospitals de tot l’Estat han testat els cinturons i tots ells han acreditat la major eficàcia i nivell d’higiene que ofereixen, per les seues millors prestacions a nivell d’ús, llibertat de moviment, eliminació de marques o lesions a la pell i reducció del nombre de reajustaments i dels minuts de pèrdua de senyal. A més, Belty ha estat inclosa en diversos catàlegs que recullen solucions sanitàries davant la pandèmia com ara l’observatori de solucions d’innovació sanitària i social per a fer front a la Covid-19 elaborada pel CIMTI o la base de dades sectoritzada realitzada per ICEX, España Exportación e Inversiones, pertanyent al Ministerio d’Indústria.

El passat 1 de novembre Treematernity i CV Médica van arribar a un acord i des de dimarts es van començar a fabricar a la planta de Sarral. «Estem molt contentes. Ens satisfà molt veure que un petit projecte haja sigut escoltat i portat a terme. A més, nosaltres en el nostre dia a dia usarem aquests cinturons i això ens fa molta il·lusió», subratlla la llevadora.

L’empresa catalana CV Médica, amb 30 anys d’experiència, està especialitzada en la fabricació de material mèdic sanitari d’un sol ús. El director general Josep Àngel Ramia explica que el projecte del cinturó encaixava molt bé amb la missió de l’empresa. «Ens va agradar molt aquest tipus d’iniciativa. Estem parlant de tres llevadores que en el seu dia a dia es trobaven amb un problema. Van tenir una idea i nosaltres l’estem implementant al món industrial, donant-ne solució. Ens va agradar molt el projecte i tenia molt de sentit. Elles van ser innovadores i estem contents de fer-lo realitat», valora al Diari el director de CV Médica, empresa que porta a terme regularment prospecció de mercat i de productes per estudiar i poder executar novetats en el sector.

Ara ja s’està generant un stock de Belty, la setmana que ve arrencarà la promoció del producte i d’aquí pocs dies ja estarà present als hospitals del país.

Comentarios
Multimedia Diari