Famílies d'arreu del món responen a la crida de treballar a Prat de Comte

L'Ajuntament rep una allau de trucades i correus electrònics de famílies amb nens, les més llunyanes del Japó i Argentina

19 mayo 2017 23:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«¿Sí? Buenos días... ofrecemos la posibilidad de tomar un negocio y un alquiler económico, pero no damos un jornal y una casa gratis». Una darrera l’altra, les trucades telefòniques d’arreu de l’Estat espanyol es van succeir ahir al matí sense descans a l’Ajuntament de Prat de Comte.

L’administrativa, reforçada per una ajudant, no podia deixar el telèfon de les mans. «La primera trucada del dia ha estat de Jerez de la Frontera», explicava al Diari aclaparada per la situació. Això no és tot, en les últimes hores s’han rebut peticions via electrònica –el correu electrònic s’ha col·lapsat a estones– de països llatinoamericans com Colòmbia, El Salvador, Argentina, altres de França o el nord d’Europa i, fins i tot, dues de Tòquio, al Japó. «Ningú no s’ho podia esperar això», admetia. Al migdia, havien imprès més de 700 peticions, tot i que la xifra final serà superior.

A pocs metres de l’ajuntament, equips d’Euskal Telebista i La Sexta enregistraven imatges de l’alberg municipal, acompanyats per l’agutzil.

La situació creada en aquest municipi terraltenc, el més petit de les Terres de l’Ebre, és insòlita. L’anunci municipal de treure a concessió l’alberg municipal –tancat des del gener– i la gestió dels punts turístics del poble ha provocat un enorme ressò mediàtic. En el cas de l’alberg, la gestió inclou l’allotjament i en l’altre s’ofereix un lloguer molt assequible. A més, hi ha l’opció de treballar terres de propietat municipal.

El criteri clau, però, és que es prioritzaran matrimonis joves amb fills en edat escolar, amb la finalitat d’evitar el tancament de l’escola de primària per manca d’alumnat, actualment n’hi hauria menys d’una desena. Algunes notícies aparegudes als mitjans interpretades com si Prat de Compte oferia allotjament i feina gratis a canvi de dur-hi nens en edat escolar ha multiplicat el ressò de la proposta.

‘Els nens, els portem’

Ahir al matí, les veïnes de Sant Vicenç dels Horts, Diana Soler i Esther Cases, acompanyades pels seus marits, van viatjar fins a Prat de Comte, després de deixar els nens a escola, per conèixer el poble, l’alberg i omplir el formulari de petició. «No tenim feina, estem a l’atur, hem vist l’oferta per Internet i per això hem vingut». No han treballat en un negoci similar però sí atenent el públic, en un forn, per exemple. Ara bé, el seu punt fort, insistien, és que tenen molts fills. «Nou en total, entre les dues, entre els 3 i els 14 anys, jo quatre i l’Esther cinc», apuntà Soler. «Si el requisit és tenir fills, nosaltres en tenim de sobres», somreia la se va companya. «El poble ens agrada, ja ens hi quedaríem», afegia.

El regidor de Prat de Comte, Robert Viña, tenia sobre la taula els 700 impresos. N’hi ha de tot tipus, ciutadans espanyols que resideixen aquí i altres que viuen l’estranger i volen tornar. També ciutadans estrangers que volen venir a treballar al poble. «Hi ha candidats que coneixen bé les clàusules, altres amb ganes d’emprendre i forces més que creuen que si porten els fills els donem casa i feina, ho han vist per la televisió, diuen». Al seu parer, la massiva resposta a la crida neix de la «desesperació» de molta gent, que està a l’atur, no troba feina i busca una oportunitat.

Malgrat l’enrenou, l’objectiu és a tocar. Amb tantes peticions, el consistori amb l’ajut d’una empresa especialitzada iniciarà avui el procés de selecció un cop ahir a la tarda es va tancar el termini.

Comentarios
Multimedia Diari