Faran fins a 67 proves i 20 sondejos per buscar residus contaminats al subsòl de Flix

L'empresa química Ercros col·labora en la recerca, en els quatre punts que es troben en terrenys de la seva propietat

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fins a 67 proves i 20 sondejos es duran a terme els propers dies als terrenys de Flix on s’han trobat indicis de l’existència de residus abocats fa anys fora del recinte industrial de la planta química d’Ercros. Així ho ha determinat la comissió d’experts per al seguiment de la descontaminació a Flix, reunida a Barcelona.

Segons ha detallat al Diari la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, la setmana passada ja es van dur a terme els primers 8 sondejos sota la supervisió de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), «però es van aturar perquè fossin els experts els que validessin els treballs».

Així, les prospeccions es reprendran aquest dimarts i hauran de determinar el tipus de residus existents, per procedir posteriorment a la seva neteja.

Segons va avançar fa unes setmanes el conseller de Territori, Josep Rull, els primers estudis geofísics duts a terme en cinc emplaçaments on els ajuntaments de Flix i Riba-roja d’Ebre van apuntar que hi podia haver residus incontrolats, van confirmar l’existència de materials fèrrics enterrats, i la presència de bidons.

Per la seva banda, Ercros ha informat que «ha reiniciat els treballs d’investigació» dels quatre terrenys de la seva propietat on l’informe geofísic fet per la Universitat de Granada, per encàrrec de l’Agència de Residus de Catalunya ha detectat possibles alteracions del sòl.

En aquest sentit, des de la companyia química expliquen que han contractat, entre d’altres, les empreses especialitzades en remediació de sòls, Suez Environnement-Sita i Ferrovial, « i els mitjans adequats», com màquines retroexcavadores i equipaments de sondejos.

«A mesura que es van obtenint resultats, com a conseqüència dels treballs efectuats, es van presentant a l’ARC, perquè determini, si és el cas, les actuacions que correspon dur a terme en cada moment», comenten des d’Ercros.

Seguiment del pantà

En la trobada d’aquest dijous també s’ha acordat convocar la primera reunió de la subcomissió d’aigua que, amb la participació de representants de l’empresa estatal Acuamed i coordinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), determinarà «les passes a seguir» per vigilar l’acabament de la descontaminació del pantà, on encara queden per extreure uns 80.000 metres cúbics de fangs tòxics.

Comentarios
Multimedia Diari