Ferran Bel referma el 'mandat popular' per reinterpretar el monument franquista de Tortosa

L´Ajuntament farà un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura, atenent la sentència del tribunal contenciós de Tarragona, que també insta a determinar qui és el propietari legal del monòlit

19 mayo 2017 16:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa redactarà un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la dictadura franquista, en col·laboració amb els governs de l’Estat i de la Generalitat. Complirà així la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu 2 de Tarragona en què estima parcialment la demanda interposada per l’advocat madrileny expert en memòria històrica Eduardo Ranz, el qual reclama des de fa temps la retirada del monument de la batalla de l’Ebre situat al mig del riu.Aquest catàleg ha de ser previ a qualsevol retirada dels elements amb simbologia franquista presents a la ciutat.

Per a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la resolució judicial no qüestiona la línia de treball endegada pel consistori «ni altera el mandat popular expressat en consulta popular no referendària», el 28 de maig de 2016, en què un 68,36 per cent dels votants van defensar que l’Ajuntament impulsés el manteniment i reinterpretació del monument a la Batalla de l’Ebre «per promoure la memòria històrica i la pau».

«La sentència no desvirtua per a res la línia municipal, que treballa amb la voluntat de complir amb el calendari previst, impulsant la reinterpretació del monument dins d’aquest mandat», afirma Bel.

La sentència també explicita que el Consistori no pot fer-se càrrec de la retirada del monument de la batalla de l’Ebre «sense més», ja que no n’és el titular ni està ubicat en un bé de domini públic municipal. I que abans de res cal disposar d’aquest catàleg de vestigis del franquisme, en el que es detalli finalment la propietat.

Així, l’Ajuntament de Tortosa assegura que ja està treballant per determinar qui n’és el propietari, i que només si ningú el reclama i fan una declaració amb valor jurídic en aquest sentit, el consistori –malgrat no ser-ne titular- podrà, de manera subsidiària, actuar per reinterpretar-lo amb totes les garanties legals.

El Consistori també ha recordat que el monument està protegit amb la figura de Bé Integral del Patrimoni Cultural Català, pel que estaria exempt del compliment de l’apartat de la Llei de memòria històrica que insta les administracions a «adoptar les mesures oportunes per retirar elements d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura».

El demandant

Per la seva banda, el demandant, Eduardo Ranz, ha valorat positivament la sentència. Segons ha detallat al Diari, perquè «condemna l’Ajuntament per incompliment de la Llei de memòria històrica; i ens demostra que el monument de Tortosa és simbologia d’exaltació franquista».

Ranz no preveu recórrer la sentència i esperarà que l’Ajuntament determini en el catàleg qui és el titular del monument, per tal de dirigir llavors a aquest organisme o administració la petició formal per retirar el monòlit.

Comentarios
Multimedia Diari