Festa del Mondongo: un reclam a les tradicions més populars de Bot

L’associació de dones ‘La Donzella’ organitza aquesta diada des de fa tretze anys

07 diciembre 2018 11:47 | Actualizado a 14 diciembre 2018 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Festa del Mondongo, una activitat que cada cop aplega més gent al municipi de Bot. Ahir, dijous, unes 200 persones s’agrupaven per reviure com es feia antigament la matança del porc i l’elaboració de la carn i l’embotit, de la manera més tradicional. A voltes de migdia, tots ells s’aplegaven al Club Esportiu en un dinar popular on la carn i els embotits eren els protagonistes.

Un dinar tradicional, molt relacionat amb la matança del porc. L’escudella amb retalls de carn que surten de l’elaboració de l’embotit i la carn del matí, i les talladetes, el plat típic del municipi preparat també amb la mateixa carn del porc, eren els protagonistes d’un dinar que reuneix els veïns Bot però també d’altres municipis. És el cas d’Àngela Vadillo, de Camarles, que ahir es va apropar expressament fins al municipi, amb els seus familiars, per gaudir de la Festa del Mondongo. 

«És el segon any que venim, l’any passat vam arribar una mica per casualitat, ens vam quedar a dinar i ens va agradar molt. El menjar és molt bo i ens ho vam passar molt bé, així que enguany hem decidit repetir».

Els veïns i veïnes de Bot ho viuen com un dia de festa molt especial i per a ells ja és una gran tradició. «Abans, quan matàvem el porc a casa, era un dia senyalat, i menjàvem les talladetes, que era el típic per dinar o sopar. Ara això ja no es fa, per això aquest dia de la Festa del Mondongo és tan especial, perquè recuperem una gran tradició», explicava Paquita Miró, veïna de Bot.

La 13a edició supera previsions
La Festa del Mondongo se celebra a Bot des de fa 13 anys, quan des de l’associació de dones ‘La Donzella’ van decidir recuperar aquesta tradició per mostrar als més joves com es feia antigament el Mondongo, i perquè la gent més gran ho pogués tornar a viure.

«La festa enguany ha estat tot un èxit. L’any passat vam comptabilitzar 120 persones i enguany hem arribat a 200, superant molt les previsions que teníem, de manera que estem molt contentes perquè el que volem és consolidar aquesta festa al poble», explicava la presidenta de l’associació, Anna González.
Elles són les encarregades de tota l’organització, tot i que compten amb la col·laboració de molta gent del municipi que els ofereix la seva ajuda. 

Comentarios
Multimedia Diari