Festival 'A cel obert': patis de Tortosa oberts a l'art efímer

Durant aquest cap de setmana la ciutat acull la cinquena edició d'aquest original certamen amb 9 propostes noves

06 octubre 2018 13:27 | Actualizado a 09 octubre 2018 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou espais, nou intervencions. Els patis d’alt valor patrimonial del nucli antic de la ciutat de Tortosa es converteixen durant aquest cap de setmana en escenaris de diferents instal·lacions artístiques. Patis que obren les seves portes al públic amb motiu de la cinquena edició del Festival d’Intervencions Efímeres, A Cel Obert.

Una proposta singular, un festival més que consolidat. A Cel Obert torna a la ciutat, un any més, amb l’objectiu de convertir Tortosa en escenari de creació, per reivindicar el patrimoni arquitectònic del municipi i apropar i difondre l’art efímer a tots els públics. 

Enguany la temàtica que engloba totes les intervencions és el moviment. «Simple, uniforme, variable, accelerat, compost, de rotació, de translació, retardat… Però també continu, directe, ondulatori, radial… i fins i tot natural, directe, propi o vertader. El moviment és un concepte que es defineix per la interacció entre el cos i el lloc, entre el què i l’on, entre el contingut i el continent.», així es com el defineixen des del festival.

Cada intervenció està creada per diferents equips d’artistes, arquitectes o dissenyadors que busquen establir un diàleg entre l’arquitectura més clàssica i les obres d’art més contemporànies. Aquestes obres inviten els visitants a reflexionar i experimentar noves percepcions. En total aquesta edició acull nou propostes. Cinc d’aquestes han estat les escollides d’entre les 98 que han participat en l’edició. Finalment, cinc equips provinents de Madrid, Argentina, Barcelona i Tortosa han estat els escollits per omplir els patis amb les seves obres efímeres, omplint el Pati de Sant Jordi i Sant Domènec, el Pati de Sant Jaume i Sant Maties, el Pati del Monestir de la Puríssima Concepció Victòria, el Passatge Franquet i el Pati del Palau Montagut. 
Entre les quatre propostes restants es troben les que han preparat els escolars de la ciutat de Tortosa, ubicada al Museu de Tortosa sota el nom ‘Desitjos’, elaborada per l’organització del festival i realitzada amb la col·laboració d’alumnes de diferents centres escolars de Tortosa; la proposta de la Xarxa Transversal (enguany vinguda d’Olot); una proposta especial a l’EMD de Jesús i una darrera col·laboració amb l’Escola d’Art de Reus, ubicada al Pati de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa i elaborada per Anna Pons Àlvarez i Clara Vivas Bergua.

El festival A Cel Obert reforça la proposta cultural i turística del territori, obrint les portes dels seus patis a la ciutadania. Molts d’aquests espais, de gran pes històric, romanen tancats al públic la resta de l’any i el festival és, per tant, una bona ocasió per descobrir-los. 
El festival es va inaugurar ahir al vespre, i es podrà visitar fins diumenge. Justament diumenge a les 12.30 hores es tancarà el certamen i el jurat anunciarà els guanyadors del festival. El jurat valorarà, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants amb la temàtica proposada, així com l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar-ne el concepte, en qualsevol de les seves accepcions. El públic també pot votar la intervenció que considera més encertada i en aquesta edició també hi haurà una menció infantil.

Una novetat destacada d’aquest any és que avui, els afortunats que s’hagin inscrit, gaudiran d’una visita que ofereix l’historiador Hilari Muñoz. I també és una novetat la presentació al pati de la Immaculada de Jesús. L’horari per veure les intervencions és d’11 a 14 hores i de 17 a 22 hores.

Comentarios
Multimedia Diari