Finalitza la reforma del Mas de Burot, visitable a la tardor

El mas ha estat objecte d’una profunda rehabilitació a través de tècniques i materials de l’arquitectura tradicional. Ara es formaran els professionals que oferiran les visites guiades

12 junio 2018 09:04 | Actualizado a 14 junio 2018 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després de mesos de treball, des del novembre passat, la rehabilitació del Mas de Burot, a Horta de Sant Joan, ja ha finalitzat. El mas, deshabitat des dels anys seixanta, està ubicat en un entorn natural de gran bellesa, i ha sigut objecte d’una profunda rehabilitació a través de les tècniques i materials de l’arquitectura tradicional, com l’ús de la pedra, la calç, el canyís i la fusta, tècniques que s’usen en la bioconstrucció. 

L’espai serà visitable a partir de l’octubre. El projecte d’impuls turístic ha estat encarregat a les empreses Tourislab, experta en creació de productes turístics, i el col·lectiu ANANT, de les Terres de l’Ebre, especialitzada en antropologia i anàlisi del territori. Abans, al juliol, es realitzarà un curs de formació, de 12 hores de durada, per difondre els coneixements necessaris per dur a terme visites guiades al mas i el seu entorn. El curs va dirigit a empreses turístiques, entitats i professionals del sector. L’objectiu és poder oferir visites guiades amb un professional format, visites autoguiades gràcies a la museïtzació existent i visita lliure entorn del mas. El producte turístic anirà destinat al turisme familiar, a l’àmbit educatiu i a un públic especialitzat.

«Partirem des dels materials de l’arquitectura tradicional, com s’obtenen i transformen, i com s’usen les tècniques necessàries per aplicar-los», detallà ahir la portaveu del col·lectiu ANANT, Maite Hernández. També s’explicarà com era la vida al mas i la seua relació amb l’entorn dels Ports.

L’arquitecte de l’obra, Òscar Benet, va declarar estar «molt satisfet amb el resultat final», molt cohesionat entre les parts noves i originals, i va destacar que «és factible l’ús d’aquestes tècniques i transmetre-les a les futures generacions». També el director d’execució Daniel Esteve va destacar «el procés d’intens aprenentatge» de la rehabilitació.

L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha actuat com a promotor de l’obra i l’ha executat amb un pressupost d’uns 180.000 euros, procedents pel Pla de Foment Turístic i recursos del Parc Natural dels Ports, entre d’altres. 

Ahir es va portar a terme una visita institucional. L’alcalde d’Horta, Joaquim Ferràs, va destacar que el desenvolupament òptim de l’obra ha estat possible gràcies a la participació de tècnics i artesans experts en l’arquitectura tradicional i que el mas es convertirà en un exemple de bones pràctiques.

El director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, va recordar la importància dels Plans de Foment del Turisme, finançats gràcies a la taxa turística, per executar projectes com aquest. 

El president del Parc Natural dels Ports, Joan Josep Malràs, va situar el 2003 com a punt d’inici del projecte, quan s’elaborà un inventari dels masos existents als Ports, pas previ a la guia d’intervenció. 

Comentarios
Multimedia Diari