Fins a 250 tractors es mobilitzen a Tortosa per uns preus justos dels productes agraris

El sindicat ASAJA convoca una massiva manifestació pel centre de Tortosa per expressar el malestar del sector

21 febrero 2020 20:10 | Actualizado a 24 febrero 2020 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fins a 250 tractors de les Terres de l’Ebre van mobilitzar-se ahir pels carrers de Tortosa, convocats pel sindicat agrari ASAJA, ACOBEM (Associació de Cooperatives del Baix Ebre i del Montsià) i el sector arrosser del delta de l’Ebre. Els pagesos i ramaders han demanat millores per al sector i uns preus justos pels productes agraris.

A la mobilització van participar pagesos vinguts d’arreu de les Terres de l’Ebre, especialment dels sectors de l’oli, l’arròs, els cítrics i l’horta, per denunciar que els preus que reben pels seus productes són tan baixos que no cobreixen els costos de producció.

«Estem cobrant els preus de fa 30 anys mentre que els costos de producció han augmentat un 40%. D’aquesta forma no podem seguir produint aliments per alimentar la ciutadania», va denunciar ahir a la mobilització el coordinador d’ASAJA a Catalunya, Albert Castelló.

Els pagesos demanen així la modificació de la llei de la cadena alimentària, que es prohibeixi la venda amb pèrdues i que als contractes de venda hi haja els costos de producció dels pagesos.

«Demanem uns preus justos i una llei de comerç per tal que tinguem garantia del que s’ha de cobrar. Quan venem els nostres productes hem de tenir garantir el que podem cobrar», expressà Castelló.

«Aquesta setmana arrencaré tots els cítrics que em queden», exemplificava per la seua banda Jaume Roé, president de la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli del Baix Ebre-Montsià.

Així mateix els pagesos exigeixen que siga obligatori identificar l’origen dels productes en l’etiquetatge, per tal que la ciutadania puga comprar els productes del territori. «Cal que al supermercat es diga molt clar d’on és aquell producte. La rentabilitat del sector agrari està arruïnada. No és només l’arròs o els cítrics... és tot», afirmà Castelló.

En aquest sentit els mobilitzats van demanar també que les importacions de països extra comunitaris siguen sotmeses a la mateixa legislació que les de la Unió Europea en l’ús de productes fitosanitaris o en la protecció del medi ambient.

«Com podem competir amb països que no tenen cap control sanitari o de residus? Hem de poder competir amb igualtat de condicions», va denunciar l’enginyer agrònom Josep Maria Franquet.

Cansats d’incompliments

Sota el lema «En defensa d’uns preus justos i una renta agrària digna», els més de 250 tractors van arrencar la mobilització a les 9 hores des de diferents poblacions de les Terres de l’Ebre, i van trobar-se cap a les 11 hores al pont del Mil·lenari de Tortosa per iniciar una marxa lenta per l’Avinguda Generalitat, al cor de la cuitat. Cap al migdia va tenir lloc la lectura del manifest i alguns parlaments davant del parc Teodor González. La convocatòria també va ser recolzada per alguns polítics locals.

Segons Castelló, els agricultors i ramaders estan cansats d’incompliments i que «els polítics no compleixin les seues promeses respecte al sector i venguen fum».

«Què passaria si no produim i la ciutadania no té aliments? Som el suport alimentari de la ciutadania. Depèn vitalment de nosaltres», va concloure Franquet amb molts aplaudiments. «Una societat que no lluita pel seu sector primari està condemnada a desaparèixer».

Finalment els tractors van emprendre la marxa de finalització de la convocatòria cap al pont de l’Estat.

Comentarios
Multimedia Diari