Fins sempre, comandant Vilella

L'Associació d'Aviadors de la República (ADAR) homenatja a Gandesa el seu president, Antoni Vilella, mort enguany als 99 anys en el monument a la concòrdia que ell va promoure el 1978

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Enguany no hi ha era, ni dret ni en cadira de rodes com en els últims cops. L’històric president de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR), Antoni Vilella, va morir el passat 30 de gener als 99 anys d’edat, després de 40 anys de treball infatigable en pro de la memòria històrica.

En el mateix monument que l’any 1978 va promoure en homenatge a «tots els que van morir en la guerra civil espanyola», el seu fill, de mateix nom, va dipositar ahir un ram de flors. Amb ell, el fill de l’impulsor de l’entitat i avui president, Aquilí Mata, autoritats locals i comarcals i un representant de l’Exèrcit, entre altres.

«No tenim el poder de convocatòria d’anys enrere, quan reuníem a milers de persones», expressà Mata, «però és el nostre deure mantenir, amb perseverança, l’esperit de concòrdia i reconciliació que caracteritza l’associació», afegí.

Al parc de la Bassa de Gandesa escassament hi van assistir mig centenar de persones, i cap aviadors o mecànic supervivent, tot i que encara n’hi ha de vius. Els que hi van ser, van dipositar ofrenes florals al peu d’un monument escortat per quatre membres del grup de recreació Ejército del Ebro. L’alcalde de Gandesa i president comarcal, Carles Luz, adquirí el compromís de mantenir viva la flama del monument amb la garantia de celebrar-hi cada any l’ofrena floral.

Sala d’exposicions

La jornada de record s’inicià al museu del CEBE amb l’emotiu record de la figura del president per part del seu fill. Vilella oferí un extens recorregut vital del seu pare amb nombrosa documentació personal –fins i tot un diari de guerra– centrat en la seva biografia com a mecànic de l’aviació i, a partir del 1976, com a membre impulsor de l’ADAR.

Agost del 1978

D’aquesta segona etapa vital, un dels fets que més ha sorprès és l’acte inaugural del monòlit dels aviadors el 14 d’agost de 1978, convertit en una jornada de reconciliació on van assistir excombatents, fins i tot de les Brigades Internacionals, i on Vilella s’abraçà en signe de concòrdia amb un excombatent del bàndol guanyador, Pere Sampé Suñé, de Vilalba dels Arcs.

Comentarios
Multimedia Diari