Flix i el socialisme acomiaden l’exalcalde Antoni Sabaté

El polític ebrenc va morir la matinada d’ahir, diumenge, d’un càncer de pàncrees als 63 anys després d’una lluita de 27 mesos contra la malaltia que ha relatat en un llibre acabat d’editar

05 febrero 2018 09:51 | Actualizado a 05 febrero 2018 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Familiars, amics, veïns, polítics ebrencs i del socialisme català van acomiadar ahir l’exalcalde durant 16 anys, Antoni Sabaté Ibarz, mort la matinada d’ahir als 63 anys després de 27 mesos de lluita contra un càncer de pàncrees. Aquest gener, Sabaté havia publicat el llibre El final del principio (Silva Editorial), on abordava la lluita contra la malaltia. Ahir, el Diari havia publicat una última entrevista amb el polític ebrenc. 

Prop de les sis de la tarda, les restes mortals van arribar a l’església, plena de gom a gom. Fins al municipi s’hi va traslladar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i alcaldes ebrencs com Núria Ventura i Ferran Bel, entre d’altres. Iceta va transmetre via Twitter un missatge de condol. «El dolor dels seus és el nostre dolor. El seu compromís polític ens va fer més forts i romandrà sempre en el record. Que la terra li sigui lleu». El funeral, cantat per l’Orfeó de Flix, fou molt emotiu i no pocs veïns el van seguir a l’exterior del temple.

Al migdia, el govern local havia convocat un ple per expressar el condol i decretar tres dies de dol oficial. Van intervenir l’alcalde, Marc Mur, i els exalcaldes Òscar Bosch i Pere Muñoz.

Mur va destacar que Sabaté portava Flix «a la sang» fins al punt de prioritzar els afers públics als privats. «Era amic de les solemnitats, molt detallista, que estimava Flix i les seves tradicions (...) Era un bon veí, un bon alcalde i un bon amic». Bosch remarcà la cara extravertida de Sabaté, la seva sensibilitat i coratge, mostrat de manera especial en la seva lluita contra el càncer. «Avui ha pujat al cel, i s’hi ha quedat com una estrella, però una estrella en el cel flixanco». Muñoz, al seu torn, repassà el periple polític de l’exalcalde, que arriba al seu zenit com a Diputat al Parlament quan va defensar la moció en contra del transvasament de l’Ebre.

Xavier Sabaté, germà del difunt, lloà la seva vessant social. «Era un ésser social, dedicat a la gent, que volia sentir la seva escalfor. Ha mort en pau, i amb molta tranquil·litat. Li hem de fer el reconeixement que es mereix».

La biografia
Alcalde, diputat i director de serveis de la Generalitat

Antoni Sabaté Ibarz va nàixer a Flix el 12 de novembre de 1954. Va cursar els seus estudis primaris a l’escola pública de Flix i a partir dels 10 anys els primers cursos de batxillerat elemental al Col·legi de La Immaculada de Jesús (Tortosa). Becat per la Mutualitat Laboral Química, va estudiar cinc anys a la Universitat Laboral de Còrdova on est titulà d’oficial de forja artística de la família industrial de fusteria metàl·lica.

D’aquest centre, en fou expulsat el 1972 per motius polítics per haver estat un dels promotors d’una vaga que mobilitzà més d’un miler d’alumnes Fou regidor (1983-1987) i alcalde de l’Ajuntament de Flix (1987-2003), diputat al Parlament de Catalunya (1999-2003) i regidor de l’Ajuntament de Tortosa (2011-2015), quan definitivament abandonà la política activa.
 

També ha estat diputat de la Diputació del 1983 al 1991, conseller del Consell de la Ribera d’Ebre del 1988 al 1999, director de Cultura a l’Ebre del 2004 al 2010 i responsable d’Acció Territorial a l’Ebre de Política Territorial del 2007 al 2010. Militant del PSC des del 1983, també va ocupar diversos càrrecs dins l’organització interna d’aquesta formació política, com el de primer secretari de la Federació XVI del PSC de les Terres de l’Ebre, entre altres.

A més, Sabaté estigué molt vinculat i de forma activa al teixit associatiu de Flix. Fou president de l’Orfeó de Flix entre el 1976 i el 1978 (càrrec al qual accedí quan tenia 21 anys), entitat de la qual fou cantaire durant força anys. Així mateix, el 1989 fou un dels socis fundadors del Grup de Natura Freixe.

Comentarios
Multimedia Diari