Flix reclama controls de la qualitat de l'aire durant la nova descontaminació del pantà

Els treballs adjudicats a Tragsa al novembre han de començar aviat. S’està a l’espera que es resolgui el conflicte entre Acuamed i l’antiga adjudicatària, FCC, que no accepta la liquidació establerta i ha demanat un arbitratge

06 marzo 2018 10:49 | Actualizado a 07 marzo 2018 16:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Flix reclama a l’empresa pública Agua de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) un control exhaustiu de la qualitat de l’aire durant els treballs de descontaminació del pantà, que s’han de reprendre aviat. El ple de consistori ha pres un acord que traslladarà a Acuamed, en el que demana unes estacions de mesurament establertes i  uns protocols estrictes de control per tal de garantir aquesta bona qualitat de l’aire durant els treballs, adjudicats novament el passat mes de novembre a la societat pública Tragsa. «Durant la primera fase dels treballs va ser l’Ajuntament el que va haver de fer aquests controls, en tenir constància que durant les feines s’estaven emetent a l’aire elements no previstos en el projecte», explica l’alcalde de Flix, Marc Mur, tot deixant clar, però, que no hi va haver en cap moment efectes en la salut de les persones. «Volem que els controls de l’aire siguin tan exhaustius com els que es fan respecte a la qualitat de l’aigua», remarca l’alcalde. 

Els treballs de descontaminació del pantà de Flix estan aturats des de l’octubre del 2015. Llavors Acuamed i l’empresa adjudicatària dels treballs, FCC, van assegurar que l’extracció de les 800.000 tones de llots contaminats existents al fons de l’embassament s’havia completat. Però no era així. Al gener del 2016 va esclatar el cas de corrupció al voltant d’Acuamed i van ser detinguts els seus màxims responsables. Informes posteriors van constatar que s’havien quedat sense extreure un total de 79.300 metres cúbics de llots contaminats. 

La nova direcció d’Acuamed es va comprometre a reprendre els treballs i el passat mes de novembre va adjudicar les feines que queden per fer al pantà a la també societat pública Tragsa, per 44,6 milions d’euros i un període d’execució de 19 mesos. Des del passat mes de febrer l’empresa ja és a Flix, a l’espera de poder iniciar la feina. Però Acuamed ha de solucionar abans el conflicte amb l’anterior adjudicatària, la qual no està d’acord amb la liquidació establerta i ha demanat un arbitratge.

Nous detalls de la trama corrupta

Pel que fa a la investigació judicial del cas Acuamed, un nou informe de la Unidad Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil detalla com els exdirectius d’Acuamed i de la constructora FCC haurien manipulat informes tècnics i científics per amagar que encara quedaven llots tòxics per treure del pantà de Flix. L’objectiu era donar per acabada l’obra de descontaminació abans d’hora i que FCC pogués rebre 36,9 milions d’euros de compensació. Segons desvela el diari ‘El País’, FCC va encarregar informes externs a un expert del CSIC i una empresa holandesa, però no va acceptar els documents emesos i els va modificar d’acord amb els responsables d’Acuamed, per poder donar els treballs per acabats.  L’informe de l’UCO que ha rebut l’Audiència Nacional també detalla com s’haurien emès certificacions d’obra fictícies en alguns capítols del projecte. 

Comentarios
Multimedia Diari