Flix tindrà la primera ‘comunitat energètica’ de les Terres de l’Ebre

Instal·larà plaques solars al pavelló poliesportiu i l’excedent d’energia se’l podran quedar els veïns amb previ acord

18 enero 2021 06:13 | Actualizado a 22 enero 2021 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Flix tindrà la primera anomenada «comunitat energètica» de les Terres de l’Ebre. Així ho ha explicat al Diari el regidor de transició ecològica de l’Ajuntament de Flix, Xavier Sabaté. Es tracta d’un dels tres projectes que el municipi vol impulsar amb finalitats sostenibles i mediambientals i amb la voluntat també que els beneficis puguen revertir en els mateixos veïns.

«La filosofia de les comunitats energètiques és l’aprofitament de les noves oportunitats que dona l’energia renovable per part d’un grup o col·lectiu. Fins ara hi havia moltes dificultats, però els tràmits ara estan una mica més oberts», valora Sabaté, qui també és responsable de projectes ambientals del Port de Barcelona i president de la comissió Green Deal dels Polígons Logístics de Catalunya (Barcelona-Catalunya Centre Logístic).

Així, la iniciativa que es vol portar a terme consisteix en instal·lar tot de plaques solars al sostre del pavelló poliesportiu de Flix i que l’excedent d’energia se’l puguen quedar els veïns que visquen a màxim 500 metres amb previ acord. «Ara es permet que un grup de persones que decideixin compartir l’energia poden aprofitar els excedents», detalla el regidor. «Hi ha molts moments del dia en què no es consumeix energia i tens excedents. Per exemple, algunes naus de polígons industrials o centres universitaris, on els caps de setmana no es gasta energia i en sobraria», exemplifica.

Aquest excedent es pot vendre a la xarxa a la companyia distribuidora o bé compartir-ho, emmagatzenar-ho en bateries o generant hidrogen. L’Ajuntament opta per l’opció de compartir l’energia.

«El pavelló sovint no s’usa durant moltes hores de sol. L’Ajuntament, enlloc de quedar-se l’energia per vendre-la, renunciarà per posar-la a disposició dels veïns, que es podran apuntar a aquesta comunitat amb una quota modesta establerta», comenta el regidor.

En aquest sentit, Sabaté destaca el component social i cooperatiu d’aquest sistema de gestió de l’energia, aprofitant-la en la seua totalitat i creant una xarxa de beneficiaris. No obstant això, hi ha algunes limitacions, com ara que els veïns no estiguen més lluny de 500 metres o si té una determinada tensió. «Per tot plegat, diversos ajuntaments hem fet un manifest i l’hem fet arribat al Ministeri, perquè siga més fàcil aprofitar l’energia», expressa.

Ara, l’Ajuntament ha contactat amb una enginyeria especialitzada en comunitats energètiques per acompanyar-los en tot el procés i es procedirà a informar els veïns. La voluntat del consistori és constituir diverses comunitats energètiques a diferents punts del municipi, instal·lant plaques solars a més edificis municipals, o d’altres que s’hi vulguen afegir. 

Un altre dels projectes que Flix vol impulsar és la posada en marxa d’una xarxa de calor amb biomassa per escalfar els edificis públics. Com ja va informar en primícia el Diari, l’altre projecte que vol abordar l’Ajuntament de Flix és assumir la gestió de la central hidroelèctrica a partir del 2023. D’aquesta forma, la gestió majoritària de capital públic podria abaratir la factura de la llum i augmentar el cabal del riu Ebre al meandre de Flix. Tots tres projectes es volen portar a terme amb la creació d’una empresa mixta, amb capital públic i privat.

Comentarios
Multimedia Diari