Floreixen els primers ametllers abans de l’onada de fred

S’espera una baixada sobtada de les temperatures per l’entrada d’aire polar a la península Ibèrica, amb mínimes sota zero a l’interior

10 enero 2019 11:33 | Actualizado a 10 enero 2019 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les temperatures suaus de les darreres setmanes durant el dia (no així a la nit) han fet que els primers ametllers floreixin en camps de la plana interior del Baix Ebre i el Montsià. És el cas dels arbres que es poden veure a la imatge, situats entre els nuclis de la Galera i la Miliana (al terme d’Ulldecona). A la zona també s’han pogut collir els primers espàrrecs silvestres, en una estampa més pròpia de la primavera que del mes de gener i que avui s’acaba de forma sobtada. I és que s’espera una baixada molt important de les temperatures, per l’entrada d’aire polar entre avui i demà, segons apunten les previsions meteorològiques. 
Ahir, el protagonista a Tarragona i les Terres de l’Ebre va ser el vent, amb fortes ratxes que van arribar prop dels 90 quilòmetres per hora en zones com Mas de Barberans o el Perelló. A Amposta hi va haver ratxes també superiors als 86 quilòmetres per hora, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. 
Amb tot, les temperatures van continuar moderadament altes per l’època de l’any. Així, per exemple, la màxima registrada a tot Catalunya van ser els 17,8 graus d’Alcanar. També van arribar als 17 graus a Torredembarra o als 16 al complex educatiu de Tarragona. 
El Servei Meteorològic de Catalunya va emetre avisos per fort vent i onatge al nord i sud del país, que continuaran avui juntament amb la baixada prevista de les temperatures. 
Des d’aquesta matinada els termòmetres baixaran de manera significativa i el descens continuarà demà divendres, encara que ja de manera menys acusada. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que les temperatures mínimes se situïn avui en valors negatius en unes 25 províncies, entre elles les quatre catalanes. Però el més significatiu d’aquest episodi d’onada de fred serà la baixada de les temperatures màximes, que acaba amb l’amplitud tèrmica de l’última setmana, en què es van registrar fins a 20 graus de diferència, i que deixa un ambient gèlid durant tot el dia», ha explicat a EFE Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet. A més, els efectes del vent incrementaran la sensació de fred en moltes zones. 
Els pagesos de les Terres de l’Ebre estaran atents als efectes adversos que puguin tenir les possibles gelades en els arbres que ja han començat a florir, de forma molt avançada al que és habitual, amb conseqüències en la propera collita. 

Comentarios
Multimedia Diari