Foment i Generalitat, partidaris de la gratuïtat de l'AP-7 per als camions

Els alcaldes anuncien movilitzacions imminents

19 mayo 2017 21:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Reaccions a tots els nivells arran d’un nou accident mortal a l’N-340 a El Perelló aquest dimecres. El territori, la Generalitat i Foment han dit la seva per valorar i intentar posar solucions a l’allau de víctimes que s’ha cobrat la via en els darrers mesos. D'entrada, sembla que tant Foment com Generalitat estarien d'acord en que els camions passin gratuïtament per l'AP-7. Des del començament d'any ençà, el tram de l'N-340 que discorre per les Terres de l'Ebre ha registrat 13 morts, més del doble que en tot l'any passat. 

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha explicat que en els pròxims dies demanarà una reunió amb la Generalitat per tractar el problema de l'N-340. Pastor ha dit que "estan oberts" a parlar d'aquest tema amb la Generalitat i que es podrien estudiar possibles bonificacions a camions perquè circulin per l'autopista. En aquest sentit, Pastor ha dit que ja s'han fet proves pilot a d'altres vies i que es poden fer a d'altres llocs quan es tinguin els resultats.

La Generalitat veu amb bons ulls aquesta opció, i fins i tot està disposada a col·laborar-hi econòmicament. Així ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, afirmant que el govern català podria incloure partides pressupostàries per bonificar el desviament de camions a les autopistes a les carreteres nacionals de Tarragona i Lleida amb punts negres històrics, seguint el model d'èxit aplicat en la N-II a Girona.

També des de CDC, el portaveu del grup al Congrés, Pere Macias, ha concretat una mica més aquesta opció, plantejant que els camions circulin gratis per l'AP-7 en els trams entre Castelló i Barcelona en els que no s'ha construït encara l'autovia. Macias, que ha llançat aquesta proposta a la comissió de Pressupostos del Congrés, ha assegurat que "aquesta actuació costaria dos milions d'euros a l'any i estalviaria morts i patiments als conductors", segons ha informat el partit en un comunicat. El portaveu de Convergència considera que el desviament dels camions per l'AP-7 solucionaria el problema de l'alta sinistralitat de l'N-340, que transcorre paral·lela a l'autopista.

 

Èxit a Girona

Santi Vila ha defensat que la iniciativa de Girona ha estat "determinant" per gairebé acabar amb els accidents mortals en la N-II, i ha atribuït a la falta de valentia que no s'hagi aplicat aquesta fórmula en altres llocs. Ha reconegut que sempre hi ha oposició d'algunes empreses i transportistes a la restricció de la circulació de camions, però que la solució és explicar bé les coses i fer pedagogia perquè les polítiques no estiguin només atentes a les pressions de lobbies i aconseguir millorar la seguretat viària.

En aquesta línia, interpelant a Foment, assegura que "no cal discutir les opcions sinó implementar-les", recordant que l'executiu català va proposar fa més de dos anys al Govern espanyol prohibir la circulació de camions en el tram de més sinistralitat i bonificar el seu pas per l'autopista. Vila ha sostingut que mentre no es desdobli la via cal "gestionar la mobilitat prioritzant la seguretat".

 

Rotondes

Pastor ha assegurat que a l'N-340 s'està treballant a diferents punts de Tarragona, al nord en la redacció del projecte de duplicació, i al sud, hi ha "una previsió pressupostària d'inici de 3 o 4 rotondes molt important en punts amb molt de trànsit", especialment de camions. Això sí, a partir del 2016.

 

 

Movilitzacions a l’Ebre

"L'explosió final". Així ha definit l'alcalde del Perelló, Ferran Cid, la situació creada arran del nou d’aquest dimecres. L'estat de la carretera, la principal via de comunicació gratuïta entre el sud peninsular i Europa, és ja del tot "insuportable" i els alcaldes estan decidits a impulsar en la reunió convocada aquest dijous mobilitzacions imminents al territori per exigir la gratuïtat de l'AP-7 -com a mínim, per als camions- i la construcció de la projectada autovia A-7. "Els veïns tenen pànic a la N-340, no volen ni sortir, tenen por", ha assegurat.

Si l'accident del passat dilluns a la tarda ja va sacsejar la sensibilitat i la indignació dels habitants de les Terres de l'Ebre, mobilitzant entitats i institucions, el d'aquest dimecres a la matinada s'ha convertit en "el final", en paraules de Cid. "Clama al cel!", ha exclamat. Durant el que portem d'any, el tram entre l'Hospitalet de l'Infant i Alcanar registra tretze morts, més del doble que l'any passat.

"No es pot suportar. Això no té solució. Quatre morts en dos dies. Aquesta infraestructura no pot suportar el pas de gran tonatge, no està preparada. És la via més important entre el sud de l'Estat i Europa. No podem aguantar més", ha declarat a peu de carretera. La necessitat de fer gratuïtat l'AP-7 al seu pas pel territori, almenys per al pas de camions, i que el Ministeri de Foment pressuposti recursos per iniciar de forma imminentment construcció de la projectada autovia A-7 es mantenen, des de fa anys, com les reivindicacions més reiteradament urgents.

 

Durant aquest dimarts, entitats com les federacions d'associacions de veïns de Tortosa i Amposta o, des de l'anonimat, iniciatives ciutadanes a través de les xarxes socials, han anunciat mobilitzacions imminents. Fins i tot una aquest dissabte a Camarles. Els nou alcaldes dels municipis del Baix Ebre i el Montsià afectats pel pas del vial es reuneixen aquest dijous al Perelló. Tot i que, oficialment, no hi ha cap proposta formal sobre la taula, Cid ja ha anunciat que els ajuntaments són "conscients" d'aquestes iniciatives i volen liderar-les, al costat de veïns i entitats.

La idea és que, de la trobada, surti una proposta concreta amb caràcter imminent. El delegat del Govern ha confirmat també la seva presència, així com els presidents dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià. "Hem d'emprendre les accions necessàries, de mutu acord amb els alcaldes i la Delegació del Govern", ha assumit el batlle del Perelló.

 

Comentarios
Multimedia Diari