Francesc Blanch: 'Als pobles menuts com la Fatarella, festa grossa'

Del 2 al 8 d’agost, el municipi estarà de celebració amb actes festius i lúdics per a tots els públics

31 julio 2019 11:30 | Actualizado a 01 agosto 2019 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Abans d’entrar en festes, com han sigut aquests primers mesos com a alcalde?
Com repeteixo com alcalde conec el ritme d’un ajuntament. Però segueixo amb les mateixes ganes i il·lusió i amb molta feina al davant. No és fàcil ser alcalde en un municipi afectat pel despoblament.

Parlem del despoblament.
Doncs el despoblament és veure com la gent jove marxa a l’exili a la gran ciutat i conseqüentment al poble només quedi la gent gran. Cal incentivar el món rural i la pagesia per evitar aquesta fuga de talent.

Com es pot incentivar la pagesia?
Seguir el camí que ha marcat el vi, i fer el mateix amb l’oli. Aquí a la Fatarella tenim principalment explotacions d’oliveres que funcionen però necessiten millorar la comercialització per fer una pagesia digna. Ara el vi de la Terra Alta funciona tot sol, perquè ja té una marca i un prestigi. Cal treballar per fer el mateix amb l’oli.Necessitem incentius, formació per a la gent i ganers de ser emprenedors. Però si ha arribat el reg a la Terra Alta tot és pot fer.

No deu ser fàcil ser alcalde en un municipi tan petit en què tothom et coneix...
Sí tots ens coneixem i sabem de quina casa som. Els alcaldes dels municipis menuts som alcaldes, «aguasils». Un dia estem ajudant a posar cadires per a un acte, com un altre estem demanant subvencions per tirar els projectes endavant. Toquem totes les tecles.

Quins projectes teniu al cap per al poble?
Estem acabant la pavimentació i el clavegueram dels carrers del casc antic. A més, a través del projecte FEADER, posarem calderes de buiomassa al equipaments municipals. I com hem reformat els carrers del cas antic deixarem l’entrada per si alguna casa també s’ho vol posar. També estem molt posats amb el tema de la gestió forestal tan necessària en les nostres terres. 

Ja hem vist que ha passat a la Ribera...
Sí però a part de la prevenció d’incendis que és important, la neteja del sotabosc també ens permet fer estelles per escalfar les calderes de biomassa. Mesures sostenibles i que ajuden també a no apujar els impostos, perquè aprofitem els recursos que tenim aquí. Em vaig comprometre fa quatre anys de no apujar-los, i no ho he fet, no podem tocar la butxaca dels pocs que viuen aquí.

Parlem de festes majors...
Ja ho tenim aquí! Comencem divendres amb la proclamació de les pubilles i els hereus. A banda de les pubilles d’aquí invitem al pubillatge de les comarques de Tarragona i de Catalunya. 

Qui serà el pregoner aquest any? 
El pregó que el farà Enric Gironés de ca Mas. Intentem combinar un any un home i l’altre una dona. 

Quina és la nit més esperada? 
Totes, però cal destacar el 31è Rock de Festa Major. Aquest any tenim a Strombers i Obella Chau. Un acte que també està tenint molt d’èxit i el fem des de fa relativament poc és el carnaval d’estiu el dia 4.

Quin acte recomanaria? 
No en puc triar únicament u, però la tradicional «corrida» de rucs al pla de la Bassa organitzada pels quintos és molt divertida.
 

Comentarios
Multimedia Diari