Freginals homenatja les 'tretze roses' víctimes de l'accident d'autocar

Els familiars demanen justícia i millores en el transport de viatgers per carretera, per evitar que es repeteixin tragèdies com la de fa un any

19 mayo 2017 15:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«No més viatges barats planejats per la nit amb imprudència, més dotacions en seguretat, més controls de transport i infraestructures modernes a les carreteres». Aquestes són les demandes de Constanza Scarascia i la resta de familiars de les 13 joves universitàries mortes a l’accident de Freginals de fa un any, unides a partir d’ara en l’entitat Parents of Erasmus Generation, sorgida per reclamar justícia i intentar evitar noves tragèdies similars.

Constanza va perdre en l’accident la seva germana Elisa. Ella i una vintena de pares i mares, germans i avis d’aquelles joves universitàries d'Erasmus, procedents d’Itàlia, França, Alemaya o Uzbequistán, entre altres països, es van traslladar aquest divendres fins aFreginals per recordar-les.

Unes 300 persones dels cossos de seguretat i emergències, representants consulars, polítics i veïns van voler estar el seu costat en la inauguració del memorial aixecat per l’Ajuntament de Freginals a tocar del quilòmetre 333, on va tenir lloc el sinistre la matinada del 20 de març del 2016. Al monòlit de pedra d’Ulldecona amb un arbre de ferro forjat amb tretze branques coronades per roses, les famílies van dipositar també nombroses roses blanques naturals.

El cònsol general d’Itàlia, Stefano Nicoletti, va recordar que el succés va crear una gran commoció al seu país, d’on procedien set de les víctimes, començant pel llavors primer ministre, Matteo Renzi, que el dia següent va visitar els familiars de les noies mortes i els ferits a l’Hospital Verge de laCinta de Tortosa. També va agrair la feina dels cossos d’emergència i va insistir en què les administracions, en l’àmbit de les seves competències, treballin per millorar la seguretat dels viatges en autocar amb l’objectiu de no repetir tragèdies com la de Freginals. «Confiem en la justícia en el procés penal que hi ha en curs, i també en el treball que s’està fent per a la millora de la seguretat dels viatges en autocar», va assegurar.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va recordar que juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat (també era present a l’acte el conseller Josep Rull), s’ha creat un grup de treball específic per a què accidents com el de Freginals «siguin més difícils en un futur». «S’ha d’intentar avançar en aquesta millora constant de la seguretat viària. De cada accident, malauradament se n’aprèn i se’n pot treure una lliçó de futur», va afirmar el conseller.

En l’homenatge també van intervenir Sergio Delgado, sotsdirector de Protecció Civil (en nom dels cossos de seguretat i emergències) i el vicari general del Bisbat de Tortosa, José Luís Arín, que van dirigir paraules en italià a les famílies.

L’alcalde de Freginals, Josep Roncero, va admetre que els fets de fa un any van colpejar el municipi. "Molts veïns i jo mateix hem vingut al llarg de l’any a aquest punt, per portar flors i plantes i per recordar el sinistre i les noies que hi van morir l’últim dia de l’hivern, en plena primavera de les seves vides».

A partir d’ara, el monòlit rodejat de 13 xiprers les recordarà per sempre.

Comentarios
Multimedia Diari