Front comú per exigir a Adif 23 M==euro== d'inversió a la línia ferroviària R-15

El conseller de Territori, Josep Rull, i les comarques ebrenques d'interior reivindiquen el pla d'actuació compromès

19 mayo 2017 20:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat i la Generalitat de Catalunya han formalitzat un front comú per exigir davant l’empresa pública estatal Adif l’execució del pla d’inversió previst de 23 milions d’euros a la línia ferroviària R-15, que connecta Barcelona amb Riba-roja d’Ebre per Reus i Móra la Nova.

Un programa a executar entre 2014 i 2016 i que hauria d’adequar i millorar la via i les instal·lacions elèctriques. I és que sense garantir la fiabilitat de la línia, no es pot millorar ni l’oferta ni el servei. Així ho ha expressat el conseller de Territori, Josep Rull, a la reunió amb els tres presidents comarcals i els alcaldes de Móra d’Ebre, Gandesa i Falset.

El paquet d’inversions inclou 9 milions d’euros per a l’eliminació de les limitacions temporals de velocitat a la línia i la seva renovació parcial. Un total de 5,75 M€ es destinarien a la millora de les subestacions de Faió, Reus, Móra la Nova i Flix. Més de 3 M€ a la substitució de desviament al tram Reus-Móra la Nova, 3 M€ més a la millora de la catenària Tarragona-Reus-Móra la Nova i 2 M€ a la instal·lació de fibra òptica al trajecte entre Móra la Nova-Reus.

El dèficit en inversions de manteniment i la introducció fa dos anys per part d’Adif de les limitacions temporals de velocitat en diversos trams del recorregut provoca retards diaris a la línia, una situació que castiga molt la confiança de l’usuari en el servei. De fet, Rull denuncia que només el 49 per cent dels combois que circulen per la R-15 són puntuals.

Una línia fiable és imprescindible per abordar altres reivindicacions, com l’ampliació de freqüències en l’horari de matí, afegeix el conseller.

Els representants comarcals també han advertit a la Generalitat de la necessitat de reobrir, com a mínim, el servei de venda de bitllets amb personal a l’estació central de Móra la Nova. Amb el tancament de la venda de bitllets a Móra la Nova s’aguditza més la sensació que la via és infrautilitzada, «donat que els passatgers han de comprar el bitllet al tren i molts cops no passa el revisor», assenyala el president de la comarca de la Terra Alta, Carles Luz.

Així, la venda de bitllets ha disminuït, «argument que utilitza Foment com a excusa per justificar la manca d’inversions i per desvirtuar el seu paper de línia ferroviària per a passatgers».

L’alcalde morenc, Joan Piñol, diu estar «cansat» de Foment, que condemna les comarques de l’interior de l’Ebre a unes infraestructures, la N-420 i la R-15, «a velocitat lenta». Això, lamenta, es pot traduir en un creixement social i econòmic també a velocitat lenta. Els representants territorials han anunciat la redacció de mocions exigint el pla d’inversions que es traslladaran als ajuntaments i ens comarcals.

Comentarios
Multimedia Diari