Fumiguen d’urgència 250 hectàrees del Delta per reduir els mosquits

El  tractament especial previst per aquest dimecres se suma als sis s’han hagut de fer a l’Illa de Buda en els darrers mesos, on l’eclosió de l’insecte ha estat molt important i les afectacions han arribat a Riumar

11 julio 2017 18:38 | Actualizado a 12 julio 2017 18:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) duran a terme aquest dimecres un ampli tractament d’urgència contra el mosquit en unes 250 hectàrees d’espais naturals del delta de l’Ebre, als entorns del Garxal, la Tancada, l’Encanyissada, Sant Antoni, Buda o el litoral de la badia dels Alfacs, entre d’altres zones. 

Les tempestes del cap de setmana pràcticament no van deixar pluja al Delta però el pas de les baixes pressions  ha fet pujar el nivell del mar  i ha inundat moltes zones litorals; un hàbitat que resulta idoni per a l’eclosió de les larves d’una espècie de mosquit molt virulent. En aquest sentit, està previst dur a terme fumigacions a les zones més afectades, que  en ser espais naturals (alguns d’ells protegits) es tractaran amb el producte biològic BTI, que ataca les larves de l’insecte. 

Aquest serà el primer tractament ampli i important que es du a terme enguany en zones litorals, ja que fins ara la primavera i el que portàvem d’estiu havien estat excepcionalment secs i tampoc hi havia hagut cap inundació natural, segons detalla al Diari Raül Escosa, tècnic del Copate responsable de la lluita contra el mosquit. 

L’excepció s’ha donat a  la zona de l’Illa de Buda, on per l’acció humana, hi ha hagut inundacions que han portat a  repetits episodis d’eclosions de mosquit. 
La inundació i assecament, de forma repetida, dels terrenys  que ocupen els cavalls de la Camarga dins de Buda (en terrenys del Parc Natural del Delta, on pasturen per afavorir la diversitat dels ecosistemes), ha portat de corcoll els tècnics del Copate, que hi han hagut de realitzar fins a sis tractaments en els darrers mesos. 

Amb tot, això no ha impedit eclosions puntuals importants del molest insecte, la darrera de les quals va afectar els assistents a la romeria de Sant Pere a l’Illa de Buda, aquest passat diumenge, segons ha confirmat al Diari  Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja i vicepresident del Copate responsable de l’àrea de salubritat pública. El vent fa que aquests mosquits de l’Illa de  Buda es traslladin sovint fins a l’àrea de Riumar, on hi ha hagut  enguany nombroses queixes per part de   residents de la urbanització i el càmping. 

En aquest sentit, des del Copate es demana al Parc Natural del Delta de l’Ebre que aquesta àrea de l’Illa de Buda es mantingui seca i sense inundar, per evitar nous episodis similars en un futur. 

Les fumigacions de les àrees litorals es complementen amb els tractaments  també aeris que el Copate du a terme de forma programada als arrossars dels entorns dels nuclis urbans del Delta, on s’ataca una altra espècie diferent de mosquit. 

Últim passi contra la mosca negra

De forma paral·lela a la lluita contra el mosquit al Delta es duen a terme també els tractaments contra la mosca negra al riu Ebre i els seus afluents. Dilluns va tenir lloc el sisè i últim tractament de la temporada al tram final de l’Ebre, amb abocaments també del producte biològic BTI en els punts habituals entre Ascó i Amposta. Els tècnics del Copate van fer ahir les prospeccions per comprovar si el tractament havia estat efectiu.

La primera quinzena de juliol es considera el punt àlgid d’afectació de la mosca negra, després del qual les poblacions comencen a baixar. Amb tot, el tractament d’ahir va ser l’últim pel fet que ja no es disposa de més dotació pressupostària.

Enguany s’ha de negociar un nou conveni per finançar els treballs per als propers tres anys.

Comentarios
Multimedia Diari