Gandesa incentiva la recuperació de pastors i ramats a la comarca

En marxa el projecte innovador Espai Test Agrari, iniciativa pensada per impulsar la ramaderia extensiva, prevenir els incendis amb la neteja del sotabosc per part del bestiar i combatre el despoblament 

09 julio 2021 10:28 | Actualizado a 09 julio 2021 14:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Gandesa i la Terra Alta són un dels territoris que formen part del projecte innovador d’Espais Test Agraris. Es tracta de finques condicionades per testar-hi activitats agrícoles o ramaderes, amb l’objectiu de facilitar la incorporació de persones noves al camp. A Gandesa s’ha construït un tancat per a un ramat de cabres, amb l’objectiu de recuperar l’activitat de pastoreig a la zona: una explotació semiintensiva per a la producció mixta de llet de cabres i carn de cabrit, amb capacitat per uns 300 caps de bestiar.

La construcció d’aquesta instal·lació ha estat la primera fase del projecte, mentre que la segona serà la contractació de pastor, en un procés públic de selecció passat l’estiu. La seva activitat estarà tutelada i cofinançada durant tres anys per aquesta iniciativa, que compta amb fons de la Unió Europea. 

 El pasturatge es farà pel forest municipal de Gandesa, format per unes 1.600 hectàrees. «D’aquesta manera es preveu també la neteja del sotabosc i per tant, la prevenció d’incendis, alhora que es generen oportunitats en el món rural», remarcà l’alcalde, Carles Luz. 

L’Ajuntament van començar a treballar fa 8 anys en gestió forestal. «Per un costat gestionem el bosc, fem fusta i de la fusta estelles, que ens serveixen per fer funcionar el centre de calor que abasteix l’escola, la llar d’infants i la biblioteca. Ara aquesta iniciativa se suma al cercle, ja que el ramat netejarà el sotabosc, que és molt important per mantenir el bosc en condicions», remarcà Luz. 

 El projecte RETA, per impulsar una Xarxa d’Espais Test Agraris a l’Estat Espanyol, està liderat a nivell català per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la Xarxa de Custòdia del Territori, l’Escola de Pastors de Catalunya i la Federació d’Associacions de Defensa Forestal de la Terra Alta, a més de l’Escola Agrària de Gandesa. 

 

Relleu generacional
La Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta participa com a soci beneficiari. La manca de relleu generacional i la necessitat d’implementació de nous ramats al territori, són dos dels elements que han motivat l’entitat a formar part del projecte innovador. 

La iniciativa ha arrencat a Gandesa, com a pla pilot, però es preveu fer extensiu a la resta de la comarca de la Terra Alta. 

La Diputació de Tarragona, a través del Pla d’Acció Municipal (PAM), hi ha fet una aportació de 30.000 euros; una col·laboració que s’emmarca dins del grup d’iniciatives de foment de la sostenibilitat, l’economia circular i la prevenció dels incendis. L’actuació s’incorpora al projecte ‘PECT Pobles vius i actius’, que vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’altra banda, la Diputació participarà també en el procés per dotar de pastors l’Espai Test.

«És un projecte d’innovació aplicada al sector primari amb el qual contribuïm a preservar aquest magnífic paisatge, desenvolupant l’economia circular i ajudant a frenar el despoblament», afirmà la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ahir a Gandesa. 

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, destacà per la seva banda el suport de les administracions al sector primari i, en aquest cas concret, al ramader, que considera una figura clau en la producció de qualitat i en la neteja de boscos. 

En l’acte de presentació del projecte es va posar de manifest la col·laboració d’agents públics i també privats i la seva importància per ajudar els joves que es volen dedicar a l’activitat ramadera.

Comentarios
Multimedia Diari