Garcia convoca una trobada de persones amb aquest cognom

El petit municipi de la Ribera d’Ebre vol fer servir la coincidència del seu topònim amb el cognom més comú de Catalunya i l’Estat com a eina de promoció turística i dinamització 

23 mayo 2018 09:34 | Actualizado a 24 mayo 2018 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Garcia és el cognom més comú a Catalunya i també a l’Estat, a més del nom d’un petit municipi de la Ribera d’Ebre. L’Ajuntament de la població vol fer d’aquesta coincidència una eina de promoció i ha convocat la primera trobada de persones de cognom Garcia que se celebra a Catalunya. Tindrà lloc el proper 9 de juny i les inscripcions ja estan obertes a través de la pàgina web www.trobadagarcia.cat. 

Segons detalla l’alcaldessa del municipi, Blanca López, aquesta era una idea que fa temps que es plantejava i que finalment aquest any es farà realitat. «Serà una cita molt especial on volem apropar la cultura i patrimoni de la població en un dia festiu, especial i diferent, amb les activitats i la gastronomia com a fil conductor, i la familiaritat com a protagonista», remarca.

La festa es durà a terme en un paratge a tocar del riu Ebre, on els assistents també podran pujar al pas de barca o fer recorreguts en piragua. L’organització instal·larà un gran mapa perquè els assistents puguin marcar la seva procedència, en una festa que serà guiada per un personatge de ficció, el Pep Garcia. 

També hi haurà visites guiades pel patrimoni del municipi, excursions en 4x4 fins a l’ermita de Santa Magdalena o maridatges de formatges i oli d’oliva amb vi de la Ribera d’Ebre. Els més petits també seran els protagonistes en un espai infantil on trobaran tallers creatius, globoflèxia, maquillatge o bombolles de sabó gegants. A l’hora de dinar, l’organització oferirà (previ tiquet) el plat típic de la comarca: la clotxa.  
La festa acabarà amb una gran gala, en la qual es premiarà el Garcia de més edat i el més jove que hagin pres part en la trobada. Per a properes edicions l’Ajuntament vol fer entrar la trobada als rècords Guinness. «Esperem una bona afluència perquè molta gent ja ha trucat interessant-se per l’esdeveniment», comenta l’alcaldessa de la població.  

Només tres veïns al poble

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), al país hi ha més de 344.000 persones que tenen Garcia com a primer o segon cognom. És el més comú, per davant de Martínez i López. A Espanya, en són 1,4 milions els que el porten de primer cognom, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. A la Ribera d’Ebre hi ha 575 Garcia. Però curiosament, al municipi de Garcia, amb 531 habitants, només se’n diuen així tres veïns, «un d’ells l'agutzil, que el té de segon cognom», detalla l’alcaldessa. 

Pel que fa a la població de Garcia, no està clar l’origen d’aquest topònim. «Podria venir del nom d’una persona a l’edat mitjana o també de garsa, que de fet és l’ocell protagonista del nostre escut», explica Blanca López. Hi ha experts que apunten un possible origen àrab (Garsiia) i d’altres cerquen les arrels en un probable origen preromà. Així, està documentat el nom de ‘Carteia’, ‘Cartia’ i ‘Carsia’. «Estem fent recerca, perquè a la Guerra Civil van cremar l’església vella i allí es va perdre bona part de la nostra documentació històrica», explica l’alcaldessa. 

Sigui quin sigui l’origen, Garcia espera el 9 de juny centenars per persones amb el seu mateix nom.

Comentarios
Multimedia Diari