Garcia obre les portes als seus homònims

El petit poble riberenc acull la primera edició d’un esdeveniment que es vol convertir en una eina de promoció turística per donar a conèixer el municipi

10 junio 2018 15:06 | Actualizado a 12 junio 2018 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

rocedents de Valls, Súria, Barcelona, Calaceit, Alforja o Castelló, tot i que també de poblacions ebrenques veïnes, prop de 300 persones que tenen el cognom Garcia van decidir ahir agafar el cotxe i traslladar-se al cor de la Ribera d’Ebre, al petit poble de Garcia. La raó? Trobar-se amb altres Garcia en una trobada tan curiosa com original.

L’Ajuntament de la població vol fer d’aquesta coincidència una eina de promoció turística i va celebrar ahir la primera trobada de persones de cognom Garcia que se celebra a Catalunya. I és que segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), al país hi ha més de 344.000 persones que tenen Garcia com a primer o segon cognom. És el més comú, per davant de Martínez i López. A Espanya, en són 1,4 milions els que el porten de primer cognom, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. A la Ribera d’Ebre hi ha 575 Garcia. Però curiosament, al municipi de Garcia, amb 531 habitants, només se’n diuen així tres veïns.

L’alcaldessa Blanca López explicava ahir que feia molts anys que «anàvem al darrere de la trobada però no sabíem com fer-la i ara, finalment, ens hem llençat a la piscina». La finalitat és donar a conèixer i promocionar turísticament la població, un poble riberenc preciós envoltat de natura exuberant.

La convocatòria va aplegar 300 inscrits, tot i que a la festa, naturalment, es va afegir molta població veïna. «Arran de la primera experiència, valorarem què millorar o canviar per celebrar la segona edició», detallava l’alcaldessa. 

Una de les participants de la jornada era Neus Francisco Garcia, mare de dos xiquets. «Sóc mig de Móra d’Ebre i mig de Castelló. Tinc una companya de faena que també té aquest cognom i m’ho va dir», explicava. «Passarem tot el dia aquí, els xiquets han estat pintant, ballant i hem fet l’enlairament de globus». 

Els petits van gaudir de moltes activitats com festa de l’escuma, tallers o globoflèxia, a més de música i animació a tota hora. Es va organitzar un dinar i també es van celebrar diverses visites guiades pel patrimoni del municipi, excursions en 4x4 fins a l’ermita de Santa Magdalena i maridatges de formatges i oli d’oliva amb vi de la Ribera d’Ebre. 

La trobada també va servir per celebrar reunions familiars, en alguns casos, com el de Carmen García Sánchez, originària d’Extremadura, tot i que viu a Móra d’Ebre des de fa 40 anys i Gabriel Sánchez García, el seu fill, que va arribar des d’Alforja i es trobaven gaudint del vi que s’oferia a la fira. José Martínez García va nàixer a Los Palacios, Sevilla, però va arribar des de Valls. La seua neboda viu a Garcia i va aprofitar per fer una trobada també familiar.

Així mateix, Santi Garcia va arribar des de Súria (Bages), tot i que la seua néta viu a Garcia i la família fou qui li va comentar d’anar al poble a passar la jornada. «Però també ho he vist a les xarxes socials, i m’ha semblat una idea molt original organitzar aquesta trobada», comentava.
El paratge a la vora del riu era especialment bucòlic en alguns punts i alguns es van remullar els peus.

Lourdes Suyapa Garcia, originària d’Hondures, explicava que fa dos anys que viu a Garcia. «Em sembla una excel·lent la proposta», considerava. «Al meu país també hi ha moltíssima gent que té el cognom de Garcia». Rosa Maria Sánchez Garcia, de Móra d’Ebre, tot i que viu a Garcia, comentava engrescada que era una gran proposta, i s’havia afegit com a voluntària per contribuir en l’organització. «Em sembla una bona iniciativa per tal que ens conega gent d’arreu de Catalunya».

Comentarios
Multimedia Diari